ΕΕ:Αναζητεί «ισορροπία» λιτότητας-ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει εδώ και καιρό να συμβιβάσει τις πολιτικές λιτότητας που θεωρεί πως αποτελούν κλειδί για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση με την ελάφρυνση από τις συνέπειές της για τους πολίτες που απαιτούν οι ίδιοι με την ψήφο τους.

Η προσπάθεια αυτή έχει καταστεί πλέον επείγουσα, αφού οι εκλογές στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν στην ανάδειξη ενός κοινοβουλίου στο οποίο ουδεμία παράταξη εξασφάλισε την πλειοψηφία, ενώ ενισχύθηκαν πολιτικά κόμματα τα
οποία αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ.

Λιγότερο από ένας μήνας θα έχει περάσει όταν οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν σχετικά με την μελλοντική πορεία των κρατών-μελών της. Αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να μεταπειστούν οι απηυδισμένοι από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας πολιτών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί πάντως απορρίπτει την ερμηνεία του αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών που κάνει λόγο περί προειδοποίησης στις Βρυξέλλες.

«Δεν τη θεωρώ αντιευρωπαϊκή ψήφο. Τη βλέπω σαν μια ψήφο κρίσης», είπε ο Μοσκοβισί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας κατά την διάρκεια μιας συνόδου αφιερωμένης στις πολιτικές λιτότητας που διοργάνωσε η δική του πολιτική παράταξη, των Σοσιαλιστών.

«Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι μια κοινωνική κρίση πάντοτε τροφοδοτεί το λαϊκισμό. . . και ότι δεν μπορούμε, δεν θα έπρεπε να αντλήσουμε το μάθημα πως χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. «Είμαι πεπεισμένος ότι ζούμε μια κρίση διότι δεν έχουμε αρκετή Ευρώπη μάλλον, παρά διότι έχουμε πάρα πολλή».

Ο Μοσκοβισί υπεραμύνθηκε των πολιτικών μείωσης του ελλείμματος και του χρέους που έχει υιοθετήσει η Ένωση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο περιέγραψε εξάλλου χθες τα μέτρα αυτά ως μια «προϋπόθεση για παραγωγικές επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πάντως, ο Μοσκοβισί αναγνώρισε παράλληλα ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθεί «η σωστή ισορροπία» με την εφαρμογή εξίσου αποτελεσματικών μέτρων για την επάνοδο της ανάπτυξης.

Η γαλλική κυβέρνηση, που είχε δεσμευτεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ διότι έχει ήδη παραδεχτεί ότι δεν θα επιτύχει το ποσοστό-στόχο που είχε θέσει για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να πειστούν ότι η Ευρώπη είναι η λύση, όχι ένας παράγοντας που επιδεινώνει την οικονομική κρίση, επιχειρηματολόγησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, όχι μόνο επειδή πρέπει να πειστούν ώστε να εγκρίνουν ενδεχόμενες αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ στο μέλλον, αλλά και για να αποθαρρυνθούν ενδεχόμενες μελλοντικές «εξεγέρσεις».

Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν επανειλημμένα πραγματοποιήσει ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας.

«Όλο και περισσότεροι πολίτες στην Ευρώπη ταυτίζουν την ΕΕ με τη λιτότητα, την ανεργία και ίσως με την απολυταρχική κυριαρχία από το εξωτερικό», επισήμανε ο ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ.

«Οι λαοί μας πρέπει να δουν δράση, πρέπει να δουν αποδείξεις και να πειστούν ότι η Ευρώπη θα δώσει λύσεις», επισήμανε από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, σε μια εκδήλωση του Συμβουλίου της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες χθες.

Μερικές ώρες αργότερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ επέκρινε τα κράτη-μέλη διότι άφησαν να περάσει μια προθεσμία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς.

«Η καθυστέρηση αυτή δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού δημιουργεί αμφιβολίες για την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε επειγόντως σταθερά βήματα για να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ. «Μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα