ΕΕ: Ενισχύθηκε η οικονομική δραστηριότητα

Τον Φεβρουάριο αυξήθηκε η οικονομική δραστηριότητα και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit.

Τα αποτελέσματα αυτά σηματοδοτούν ότι η εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης γίνεται σταδιακά πιο βιώσιμη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών PMI, που αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του
τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε σε υψηλό 7 μηνών τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στις 53,3 μονάδες από 52,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αντίστοιχοι δείκτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ήταν όλοι υψηλότεροι από τις 50 μονάδες (το όριο που διαχωρίζει την αύξηση από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας). «Οι προοπτικές έχουν γίνει καλύτερες για όλες τις χώρες. Υπήρξαν σαφείς ενδείξεις αναζωογόνησης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, με μεγαλύτερες εισροές νέων εργασιών και αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη που δείχνει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να ενισχύεται τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, επωφελούμενη από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, το πιο αδύναμο ευρώ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% και στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 και 0,4% στα επόμενα τρία τρίμηνα έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 1,2% φέτος και 1,6% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Markit, με βάση τα στοιχεία της έρευνάς της, ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2015 θα κυμανθεί από 0,1% για την ιταλική οικονομία και 0,2% για τη γαλλική οικονομία έως το 0,3% για τη Γερμανία και ο,7% για την Ισπανία.

«Με την απασχόληση να αυξάνεται με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών, η ανεργία της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω από το 11,2% του Ιανουαρίου. Η επιβράδυνση της μείωσης των τιμών από τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι θα επιβραδυνθεί και ο αποπληθωρισμός των τιμών καταναλωτή», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα