Έχασε το επίπεδο των 16.000 μονάδων ο βιομηχανικός Dow Jones

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να διολισθαίνει και πάλι κάτω από τις 16.000 μονάδες και τον S&P να χάνει έδαφος μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό.

Στην επικαιρότητα συνεχίζει να κυριαρχεί η συζήτηση για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve. Οι χθεσινές ομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας διατήρησαν και σήμερα στο προσκήνιο

τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Fed να αποφασίσει νωρίτερα από το αναμενόμενο την απόσυρση μέρους των μέτρων στήριξης.

Σε ξεχωριστές τους ομιλίες οι τρεις αξιωματούχοι – ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, ο πρόεδρος της Richmond Fed, Jeffrey Lacker και ο πρόεδρος της Dallas Fed, Richard Fisher – αναφέρθηκαν στην πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να εξετάσει την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων που εφαρμόζει, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει πλέον ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης.

Τα ισχυρά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα από την αγορά εργασίας έχουν ωθήσει ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγο για περιορισμό του προγράμματος ακόμη και από την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 3,93 εκατ. τον Οκτώβριο από 3,88 εκατ. το Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφηκε αύξηση 7,7% στις ανοιχτές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Παράλληλα, οι απολύσεις και παραιτήσεις υποχώρησαν στα 4,25 εκατ. τον Οκτώβριο από 4,48 εκατ. το Σεπτέμβριο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 52,40 μονάδες (-0,33%) κλείνοντας στις 15.973,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 8,20 μονάδων (-0,20%) και έκλεισε στις 4.060,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 5,70 μονάδων (-0,32%) κλείνοντας στις 1.802,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 7 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Goldman Sachs κλείνοντας στα 169,73 δολ. με άνοδο 2,06 δολ. ή σε ποσοστό 1,23%. Ακολούθησαν η Walt Disney με κέρδη 0,65% και κλείσιμο στα 71,57 δολ. και η UnitedHealth Group η οποία έκλεισε στα 74,05 δολ. με άνοδο 0,45%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Microsoft (-1,54%), η Coca Cola (-1,36%) και η Procter and Gamble (-1,33%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

H Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολ. ή σε ποσοστό 0,98% και έκλεισε στα 6,05 δολ.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα των χονδρεμπόρων σημείωσαν άλμα 1,4% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα δύο ετών. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων αυξήθηκαν 1,0%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η κατασκευαστική Toll Brothers ανακοίνωσε κέρδη 94,9 εκατ. δολ. ή 54 cents ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης από 411,4 εκατ. δολ. ή 2,35 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 43 cents ανά μετοχή.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 65% στα 1,04 δισ. δολ. ενώ παρέδωσε 1,485 μονάδες, μέγεθος αυξημένο κατά 36% σε ετήσια βάση. Η μέση τιμή των κατοικιών διαμορφώθηκε στα 703.000 δολ. από 582.000 δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η General Motors υποχώρησε 1,2% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών χθες το βράδυ ότι πούλησε το σύνολο των μετοχών που είχε στην αυτοκινητοβιομηχανία, κλείνοντας άλλο ένα κεφάλαιο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επενδύσει συνολικά 49,5 δισ. δολ. στην αυτοκινητοβιομηχανία μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έλαβε πίσω 39 δισ. δολ.

Η GM ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι η Mary Barra θα αναλάβει το "τιμόνι" της εταιρείας μετά την αποχώρηση του Dan Akerson από τη θέση του CEO. Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα αναλαμβάνει επικεφαλής στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα