Νέα επιδείνωση του καιρού με χιόνια και κρύο

Με τον υδράργυρο έως και 8 βαθμούς χαμηλότερο στα θερμόμετρα ανά τη χώρα, αναμένεται να ξημερώσει η αυριανή μέρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού (Τετάρτη) καιρού θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι και τα χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά.

Η μεταβολή του καιρικού σκηνικού θα ξεκινήσει από αργά απόψε και αύριο σχεδόν στον σύνολο

της χώρας οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 8 και 10 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότια ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα (200-300 μέτρα), καθώς και στα ορεινά των νησιών.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις στην Κρήτη αναμένονται ισχυρότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια. Μεθαύριο, Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό και ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, θα συνεχιστούν. Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Από τη Ραφήνα θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των 5.30μμ και 6μμ.

Προβλήματα σχεδόν σε όλα τα πορθμεία του Αιγαίου. Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού, με βροχές στα ανατολικά και βόρεια της χώρας, βοριάδες και χιόνια και στην Αττική από τη νύχτα. Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων λαμβάνουν οι δήμοι.

Στην Αθήνα, είναι σε 24ωρη λειτουργία δύο θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Ξενώνας Αστέγων. Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας στη Λένορμαν, τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5 και το Υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων, στην οδό Αλικαρνασσού 49, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Λειτουργεί όλο το 24ωρο και η τηλεφωνική γραμμή 1595, για ενημέρωση για άστεγους συμπολίτες μας και τυχόν έκτακτες ανάγκες. Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος σε παράπηγμα στην περιοχή της Απτέρας στα Χανιά, μετά από φωτιά που ξέσπασε για άγνωστους λόγους. Το πτώμα θα εξετάσει εντός της ημέρας ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες άστεγοι κατέφευγαν στο παράπηγμα για ζεστασιά. Την ίδια ώρα, επανασύνδεση του ρεύματος στα νοικοκυριά που ζουν στο σκοτάδι και το κρύο πριν από τις γιορτές, δηλαδή μέσα σε 10 ημέρες, είναι ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που καλεί γι αυτό συντονισμό των δήμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Γιώργο Μανιάτη, τα σπίτια χωρίς ρεύμα ανέρχονται σε περίπου 15.000, αριθμός που ανακοινώνεται επισήμως για πρώτη φορά, ωστόσο εκτιμάται πως οι διακοπές ρεύματος ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη

Τοπικές βροχές στις Κυκλάδες και στην Κρήτη όπου θα χιονίσει στα ορεινά και λίγες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας κυρίως μέχρι το μεσημέρι, καθώς και πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο και στα ανατολικά, περιμένουμε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013.

Τα φαινόμενα στην Κρήτη θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, ενώ χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε ημιορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία, σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί από -7 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, με τις μέγιστες στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη να είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες, από -2 έως 11 στη Δυτική Ελλάδα, από -2 έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 2 έως 5 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις εντάσεων 8 με 9 και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ, αλλά σταδιακά στα βόρεια θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση ενώ το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και στα υπόλοιπα πελάγη με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με λίγο χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στα βόρεια και στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7 βαθμούς στην πόλη και στους 4 με 5 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Λίγες νεφώσεις και πολύ κρύο το πρωί, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα