Έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο

Μια άσκηση με πραγματικά πυρά, και με την κωδική ονομασία «Γαλάζια φάλαινα», στρέφει ξανά τα βλέμματα στην Αν. Μεσόγειο. Η Τουρκία πραγματοποιεί από σήμερα ως και τις 12 Νοεμβρίου την άσκηση κοντά στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, που ήδη αποτελεί εστία διπλωματικής έντασης. Το μείζον ζήτημα που τίθεται είναι ότι στην άσκηση θα συμμετέχουν και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, χωρών μελών του ΝΑΤΟ

δηλαδή, αλλά και το Πακιστάν. Την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο έχει στόχο να αναδείξει η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία, όπου σήμερα το βράδυ θα έχει ανεπίσημο δείπνο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με τις επίσημες συνομιλίες να ξεκινούν αύριο, στις 08.50.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε για το θέμα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε έγινε αυτό.

Να προσθέσουμε ότι στη Λευκωσία για συνομιλίες βρίσκεται και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα