Ο Χ. Τζήμητρας στον ΑΘΗΝΑ984

O αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μπιλγκί στην Κωνσταντινούπολη, Χάρης Τζήμητρας, μίλησε στις 6/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για ΑΟΖ:

«Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα είναι διαφορετικές νομικές έννοιες που προφανώς έχουν
πολιτικές προεκτάσεις. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση στην Κύπρο επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ΑΟΖ. Δεν έχει τεθεί ζήτημα υφαλοκρηπίδας από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την Τουρκία μερικώς. Η Τουρκία εγείρει ένα ζήτημα υφαλοκρηπίδας επικουρικά των διεκδικήσεων που μπορεί να έχει στην ΑΟΖ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κηρυγμένη ΑΟΖ από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε φυσικά οριοθετημένη με την Κύπρο. Συνεπώς, η Τουρκία θεωρεί ότι ο θεσμός της υφαλοκρηπίδας της δίνει δικαιώματα που είναι αυθύπαρκτα στο κράτος από την ύπαρξή του ως κράτος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα νομίζω ότι δεν έχει καμιά διαφορά από αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Κατά τη γνώμη μου, ζούμε μέρες του '73, του '87, του '96, του 2011. Συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η αντίδραση, η οποία βρίσκω ότι είναι κάπως εξεζητημένη και σπασμωδική αυτή τη στιγμή και υπό μία έννοια ουσιαστικά παίζεται το παιχνίδι που ήθελε η Άγκυρα. Συνεπώς δεν έχουμε τίποτα διαφορετικό από την έκδοση μία οδηγίας προς ναυτιλλομένους, όπως γινόταν πάντοτε. Τον πλου ερευνητικού σκάφους, συνεπικουρούμενου από άλλα δύο ερευνητικά σκάφη και παρακολουθούμενου από τουρκικές φρεγάτες. Αυτό δεν είναι παράνομο από μόνο του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τα ύδατα είναι διεθνή. Αυτό που καθιστά το ζήτημα νομικά προβληματικό είναι η δέσμευση από την Τουρκία αυτής της περιοχής, μιας περιοχής που ανήκει στην ΑΟΖ της Κύπρου, οριοθετημένη με άλλα κράτη, πλην της Τουρκίας φυσικά. Και αυτή είναι μία κήρυξη την οποία η Τουρκία αμφισβητεί».

Δημοσιογράφος: Πώς κρίνετε την επιλογή του κ. Σαμαρά να θέσει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα αυτή την κρίση στην Κύπρο;

Χ. Τζήμητρας: «Αυτό σχετίζεται με την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα και όλη τη συζήτηση που γίνεται για την οικονομία. Είναι το σύνηθες καταφύγιο των πολιτικών σε διάφορες χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα εθνικά θέματα πάντοτε αναδύονται σε στιγμές εσωτερικής κρίσης και η Τουρκία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς, η κυβέρνηση και οι άνθρωποί του -αν καταλαβαίνω σωστά τα πράγματα- θέτουν ως προτεραιότητα τα εθνικά θέματα και έχουν μία πιο στιβαρή και σκληρή γραμμή... Επίσης, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συζήτηση για τα ενεργειακά θέματα, στην οποία η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει και πιθανώς και μια ενδεχόμενη συνεργασία με το Ισραήλ...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα