Δράση ενάντια στις ανήλικες νύφες

Οργανώσεις κάλεσαν σήμερα εκ νέου να υπάρξει δράση για να δοθεί τέλος στην πρακτική των γάμων ανήλικων παιδιών, που παραμένει μια διαδομένη πρακτική σε όλο τον κόσμο.

Η Λάκσμι Σουνταράμ, συντονίστρια της οργάνωσης Girls Not Brides (‘Κορίτσια, Όχι Νύφες'), επισήμανε ότι η πρακτική αυτή πλήττει την ανάπτυξη κι απειλεί την υγεία των κοριτσιών και των γυναικών.

Η ίδια σημείωσε ότι οι επιπλοκές κατά την κύηση και την γέννηση παιδιών είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για τα κορίτσια 15 ως 19 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι με τους γάμους κατά κάποιον τρόπο τα κορίτσια προστατεύονται», είπε η Σουνταράμ μιλώντας σε ένα παγκόσμιο συνέδριο αφιερωμένο στις γυναίκες στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

«Αλλά δεν είναι έτσι· απλώς σημαίνει ότι οι ανήλικες νύφες χάνονται από τις οθόνες των ραντάρ μας και ότι η σεξουαλική, η συναισθηματική και η φυσική πίεση που αντιμετωπίζουν αγνοούνται», πρόσθεσε η ίδια.

Η οργάνωση του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών υπολογίζει ότι 39.000 κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, πάνω από 140 εκατ. κορίτσια θα γίνουν ανήλικες νύφες κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας, εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τις Γυναίκες, ανάμεσα στις περιοχές όπου η πρακτική αυτή είναι η επικρατούσα είναι η Ινδία, το Μπανγκλαντές, ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Γουινέα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη και η Μπουρκίνα Φάσο.

«Είδαμε μια απτή αύξηση της προσοχής που δίνεται σε αυτό το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο», είπε η Σουνταράμ. «Επιδεικνύεται πολύ περισσότερο ενδιαφέρον τόσο από τις κυβερνήσεις των χωρών όπου το πρόβλημα αυτό είναι διαδεδομένο, όσο και των δωρητριών χωρών. Εάν πράγματι ενωθούμε, μπορούμε στ' αλήθεια να τερματίσουμε» το φαινόμενο, πρόσθεσε η ίδια.

«Εάν μια γυναίκα παντρεύτηκε όταν ήταν γυναίκα και όχι κορίτσι, είναι απίθανο η κόρη της να παντρευτεί όντας ανήλικο κορίτσι», σημείωσε ακόμη η Σουνταράμ.

Πάνω από 4.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην τριήμερη εκδήλωση για να συζητηθούν θέματα που αφορούν της γυναίκες. Είχαν προσκληθεί η πριγκίπισσα της Δανίας Μέρι, της Ολλανδίας Μάμπελ και της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα