Δράμα δίχως τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες

Η Ευρώπη αποτυγχάνει να βρει λύση και αναβάλει τις αποφάσεις της για το προσφυγικό ζήτημα, την ώρα που άλλη μια προσφυγική τραγωδία ανοιχτά της Τουρκίας, με τέσσερα παιδιά νεκρά, έρχεται να υπενθυμίσει τη δραματική πραγματικότητα και να προκαλέσει ξανά οργή για την πολιτική ακαμψία στους κόλπους της Ένωσης. Την ίδια ώρα, σε «φρούριο» μετατρέπεται η Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν η μία μετά την άλλη τα σύνορά τους, εφαρμόζοντας αυστηρούς ελέγχους. Προεξάρχουσα η Ουγγαρία,
που σφράγισε με συρματόπλεγμα και το τελευταίο μεθοριακό άνοιγμα με τη Σερβία.

Στην Τουρκία, τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί ανοικτά των νοτιο-δυτικών ακτών της Τουρκίας στο ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε στην Κω, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Οι Τούρκοι λιμενοφύλακες κατόρθωσαν να διασώσουν 211 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από την περιοχή της Ντάτσα. Οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα η Ουγγαρία, σφράγιζε με συρματόπλεγμα και το τελευταίο μεθοριακό άνοιγμα με τη Σερβία, θέτοντας παράλληλα σε εφαρμογή αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για είσοδο στη χώρα. Ήδη, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 9 Σύρους και 7 Αφγανούς για παραβίαση του φράκτη. Το σφράγισμα των ουγγρικών συνόρων προκαλεί αντιδράσεις από τη Σερβία, που διαμηνύει ότι αν θέλει η Ουγγαρία να στέλνει πίσω πρόσφυγες, να τους στέλνει στην Ελλάδα.

Χθες, 9.380 άνθρωποι, οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, πρόλαβαν να διασχίσουν τα ουγγροσερβικά σύνορα, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ εισόδων στη χώρα, που έχει καταγράψει την είσοδο συνολικά 190.000 ατόμων από την αρχή του έτους.

Στο Μόναχο, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 4.537 πρόσφυγες έφθασαν σιδηροδρομικώς στη Γερμανία χθες, παρά την επιβολή συνοριακών ελέγχων στη μεθόριο με την Αυστρία.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει μέσα άσκησης πίεσης προς τις χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ενωση για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF σημειώνοντας ότι ορισμένες από τις χώρες που αρνούνται την εφαρμογή των ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων λαμβάνουν διαρθρωτικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Δεν θέλω να αλλάξω το καθεστώς αυτό", προειδοποίησε.

Αδυναμία, την ίδια ώρα, της ΕΕ να καταλήξει σε συντονισμένη δράση για την κατανομή 120.000 προσφύγων.
Οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, λέγοντας ότι ήλπιζαν να συμφωνήσουν στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου.

"Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα: δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων", δήλωσε στη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι και σήμερα οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί και Σύροι που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας αλλά και στα γύρω στενά, ανάμεσα τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι καθημερινά αναζητούν τρόπο για να κατευθυνθούν προς τα βόρεια της χώρας, με σκοπό να φθάσουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες.

Εν τω μεταξύ, 343 πρόσφυγες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε 12 περιστατικά, σύμφωνα με το λιμενικό, σε παράλια της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα