ΔΝΤ: Μέτρια ανάκαμψη στην Ευρώπη

Οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να περιμένουν παρά μια μέτρια ανάκαμψη τα δύο επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης στην ευρωζώνη εξαιτίας της κρίσης και της αύξησης του δημοσίου χρέους, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Ηαναδυόμενη Ευρώπη παρουσίασε έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2012, που ήταν αποτέλεσμα

της κρίσης στην ευρωζώνη και της εσωτερικής πολιτικής των πιστωτικών περιορισμών στις μεγαλύτερες οικονομίες (...). Για το 2013-14 αναμένεται μόνο μέτρια ανάκαμψη" αναφέρεται στην έκθεση.

ΤοΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή αυτή θα φτάσει το 2,25% φέτος και το 2,75% το 2014. Θα είναι δηλαδή σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το2012 (1,5%) αλλά θα παραμείνει μακράν του 5,25% που είχε αγγίξει το 2011.

Στην κατηγορία των "αναδυόμενων ευρωπαϊκών χωρών" το ΔΝΤ περιλαμβάνει έξι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Λιθουανία καιΛετονία), καθώς και την Τουρκία, τη Σερβία και την Κροατία.

ΤοΤαμείο προβλέπει ότι όλες αυτές οι χώρες θα έχουν βγει από την ύφεση το2014. Η αύξηση του ΑΕΠ της Λετονίας μάλιστα θα φτάσει φέτος το 4,2%. Χάρη στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, η Τουρκία, η μεγαλύτερη οικονομία της ομάδας αυτής, προβλέπεται ότι θα έχει ανάπτυξη 3,4% το 2013 και 3,7% το 2014.

Πιο δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα για την Ουγγαρία, αφού η οικονομία της θα παραμείνει στάσιμη φέτος και θα ανακάμψει ελαφρά (1,2%)του χρόνου. "Οι προοπτικές της Ουγγαρίας είναι δύσκολες λόγω του αυξημένου δημόσιου και εξωτερικού χρέους αλλά και εξαιτίας των αντισυμβατικών πολιτικών που διέβρωσαν την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις" σημειώνεται στην έκθεση.

Η Κροατία θα ανακάμψει επίσης, θα βγει από την ύφεση και το 2014 προβλέπεται να καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 1,5%.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα