Δημοσιονομική πειθαρχία και μείωση μισθών

Σημαντικά ρίσκα στην υλοποίηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αν και εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, ο οποίος πριν από λίγο στις Βρυξέλλες παρουσίασε την έκθεση των δανειστών της χώρας για το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής..Οι

βασικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι με το α΄ πρόγραμμα είπε ο κ. Μορς, σημειώνοντας ότι υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος με το πρώτο πρόγραμμα, αν και όπως παραδέχτηκε «η μείωση του ελλείμματος δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή εξαιτίας της ύφεσης ». Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός είναι πιο υψηλός από ότι σε άλλα κράτη παρά την ύφεση και ανέφερε ότι θα εξεταστούν πολιτικές για την ευελιξία των τιμών.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στο δημοσιονομικό πεδίο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα,  κάνοντας λόγο για μέτρα εξυγίανσης που θα φτάνουν στο 5,5% του ΑΕΠ και θα πρέπει να ανακοινωθούν από τη κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι.

«Από την έναρξη του προγράμματος, υπήρξε σημαντική μείωση των τραπεζικών καταθέσεων» ειπε και πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα δεν έχει στόχο την κρατικοποίηση των τραπεζών
Μίλησε για τα κενά που θα δημιουργήσει το PSI στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και στην στρατηγική που συμφωνήθηκε για την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την συμμετοχή των μετόχων.

Στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας έγινε αναφορά στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στο χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη 10ετία, λέγοντας με νόημα ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε έως ότου το καλύψουμε».

Τέλος ο Ματίας Μόρς έκανε λόγο για κινδύνους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στην εφαρμογή του δανείου και του μνημονίου. «Οι  εσωτερικοί συνδέονται με τα προβλήματα εφαρμογής. Πρέπει να δούμε πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα, ενώ  υπάρχει και το εξωτερικό πλαίσιο καθώς η Ελλάδα εξαρτάται και από την οικονομική ανάπτυξη των εταίρων της», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα