Ο Oded Eran στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διευθυντής του Institute of National Security Studies του Ισραήλ, Oded Eran, μίλησε στις 16/3 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84» με τον Κώστα Ράπτη. Για την κατάσταση στη Συρία, το φυσικό αέριο και την Τουρκία, στο δημοσιογράφο Χρήστο Κάππο, μεταξύ άλλων είπε:

* Για την κατάσταση στη Συρία:

«Η κατάσταση δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρόκειται να πέσει. Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Άσαντ κατόρθωσε να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές που ήταν οι επαναστάτες. Ο συριακός
στρατός εισέρχεται σε αυτές τις περιοχές με μεγάλες δυνάμεις, σκοτώνοντας από πενήντα έως εκατό άτομα σε καθημερινή βάση και η αντιπολίτευση είναι διχασμένη. Για αυτό και η κυβέρνηση του Άσαντ δε φαίνεται να πρόκειται να πέσει. Δυστυχώς η κυβέρνηση του Άσαντ δείχνει μεγάλη σθεναρότητα. Και η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να λάβει δράση για πολλούς λόγους. Για αυτό και η κυβέρνηση του Άσαντ μπορεί να ενεργεί ελεύθερα και χωρίς κυρώσεις και επομένως, μπορεί να διαλύσει την αντίσταση με έναν πολύ αιμόφυρτο τρόπο».

* Για το φυσικό αέριο:

«Αυτό που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό είναι ότι αυξάνεται η κατανόηση από την πλευρά της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, για τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου, η οποία καθιστά αναγκαία την συνεργασία σε πολιτικό και -όταν χρειαστεί- σε στρατιωτικό επίπεδο. Υπάρχει όμως και οικονομικό ενδιαφέρον που εστιάζεται στην ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Η ανακάλυψη αυτή θα καταστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ σημαντικές, καθώς θα αποτελούν τον σύνδεσμο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό σύνδεσμο. Για αυτό και υπάρχει κοινό μέλλον, θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις χωρών που ίσως ανακαλύψουν αέριο, όπως ο Λίβανος. Εάν ο Λίβανος ανακαλύψει φυσικό αέριο και η Συρία συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση, μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ σημαντική συνεργασία, που θα είναι επωφελής για όλες αυτές τις χώρες. Για αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτή την ανάπτυξη».

* Για την Τουρκία:

«Δε φοβάμαι τον τουρκικό στρατό. Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πολύ λογική χώρα. Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει αρκετή λογική. Δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις που κάνουν εναντίον του Ισραήλ. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα δείξει λογική και θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν οικονομικά ευεργετήματα, από τα οποία θα επωφεληθούν και εύχομαι έτσι να εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς υπάρχουν πολλές διαφορές, σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο γίνεται ο διαχωρισμός των οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Αλλά πιστεύω ότι αυτή μπορεί να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα