«Δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ»

Για το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναδείχθηκε από τη δεινή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, μίλησε στη Μαδρίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα CaixaForum.

Στην ημερίδα, που είχε ως θέμα την «Κρίση και το Μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη», ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην κρίση νομιμοποίησης της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, στη δυσπιστία των πολιτών, καθώς και τη
διευρυνόμενη απόσταση ανάμεσα στο Κράτος και την Κοινωνία, τους πολίτες και τους κυβερνώντες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος μίλησε στην ισπανική γλώσσα, υπογράμμισε «τον αντιδημοκρατικό και αντικοινοβουλευτικό λόγο που ριζώνει στο κενό της αντιπροσώπευσης και της αμφίβολης νομιμοποίησης». Και τόνισε τον σημαντικό και καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Δημοκρατία και που διαμορφώνουν δυναμικά οι αυτοδιοικητικές αρχές - μια άλλη όψη της σύγχρονης δημοκρατικής λειτουργίας, που αναδύεται και προσφέρει λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο κ. Fernando Vallespín, ο οποίος διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο UAM της Μαδρίτης και ο ελληνιστής, κ. Pedro Olalla, συγγραφέας πολλών βιβλίων που αφορούν την κλασική αρχαιότητα. Τη συζήτηση συντόνισε η κυρία Irene Martin Cortes, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο UAM της Μαδρίτης.

Eπίσης, κ. Καμίνης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO) στη Μαδρίτη και είχε συνάντηση εργασίας με τον κ. Zoltan Somogyi, εκτελεστικό Διευθυντή Προγραμμάτων και Συντονισμού του WTO, καθώς και την κυρία Isabel Garaña, περιφερειακή Διευθύντρια και υπεύθυνη για την Ευρώπη. Συζητήθηκαν τα νέα εργαλεία για τις πολιτικές Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής των πόλεων και πως αυτές μπορούν να προσαρμοστούν στο πρότυπο της πόλης της Αθήνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα