Αναζητά διέξοδο από την απουσία ρευστότητας

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου λίγο μετά τις 13:00 η τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup με κεντρικό αίτημα την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- ΤΧΣ που έχει μεταφερθεί στον EFSF/ ESM. Σχετική επιστολή έχει ήδη διαβιβάσει και ο Ντάισελμπλουμ, ενώ αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση απαιτεί ομοφωνία. H ελληνική πλευρά επιχειρεί να βρει διέξοδο στο επιτακτικό ζήτημα απουσίας ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ασφυκτικός κλοιός
ΕΚΤ

Ο κλοιός για τα διαθέσιμα της χώρας που πρέπει να διασφαλιστούν για την πληρωμή μισθών - συντάξεων στο τέλος του μήνα, γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός. Η τελευταία «πράξη» έλαβε χώρα χθες, καθώς παράγοντας που γνωρίζει την κατάσταση ανέφερε ότι «ως κεντρική τράπεζα, η ΕΚΤ και η ΤτΕ ήδη κατέστησαν σαφές ότι περαιτέρω έντοκα γραμμάτια δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως εξασφαλίσεις. Ως εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ και η ΤτΕ δίνουν οδηγίες στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους. Και οι δύο αποφάσεις είναι προς την ίδια κατεύθυνση".

Τα 1,2 δισ. ευρώ και τα 1,9 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση επιχειρεί την σταδιακή έγκριση εκταμίευσης του 1,2 δισ. ευρώ από το απόθεμα του ΤΧΣ αλλά και του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών ομολόγων του 2014 που δεν έχουν φτάσει στην Αθήνα, αλλά οι δανειστές ζητούν... πρόοδο. Χθες, ο Dijsselbloem εκτίμησε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα σημειώνει πρόοδο εκ νέου, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

Η πρόοδος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το τροχάδην για τη σύγκλιση Brussels Group και Eurogroup τις επόμενες ημέρες. Αλλά προϋποθέτει λίστα με επαρκώς κοστολογημένα μέτρα, τα οποία συνέχισαν και χθες σύμφωνα με πληροφορίες να επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Κοινοτικές πηγές έκαναν σαφές ότι η λίστα πρέπει να κριθεί επαρκής, θυμίζοντας και την ανάλογη «σύσταση» της Merkel την Δευτέρα, μετά το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό.

Η λίστα μέτρων

Και χθες τα «ραντεβού» των τεχνικών κλιμακίων είχαν επίκεντρο το δημοσιονομικό και την απόδοση των μέτρων. Οι δανειστές επιμένουν σε παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ασφαλιστικό λόγω του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού τους αντικτύπου. Εξετάζουν επίσης παρεμβάσεις στην νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, στις ομαδικές απολύσεις και στην απελευθέρωση των τιμών της ενέργειας.

Όσο για τα φορολογικά μέτρα που βρίσκονται επίσης στο τραπέζι με παρεμβάσεις - μεταξύ άλλων - σε συντελεστές ΦΠΑ οι τόνοι ανέβηκαν χθές μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε πιθανή αύξηση συντελστών σε νησιά του Αιγαίου, αντίδραση που από κάποιες πηγές θεωρήθηκε πρόκριμα αποδοχής των... ευρύτερων σχεδιασμών. Επί τάπητος επίσης τίθενται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι μη μισθολογικές παροχές και η συνολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα