Διχάζει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Μεγάρου Μαξίμου με τους κυβερνητικούς εταίρους για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, θέμα που όπως φαίνεται θα λυθεί σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «αντί να στριμώξει τη Χρυσή Αυγή, να τη μετατρέψει σε τιμητή», ενώ η ΝΔ ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημιουργία αντιρατσιστικού νόμου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα,

καθώς έχει σχετικό νομικό πλαίσιο ήδη από το 1979.

Η θέση της ΝΔ διεφάνη από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο γγ της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ότι η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα εξετάσει την αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Στις διαφαινόμενες διαθέσεις της ΝΔ να «παγώσει» το νομοσχέδιο έχουν ήδη απαντήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει εξαπολύσει ευθείες βολές κατά του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς, παραπέμποντας σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της άμεσης ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης σε ομιλία του στα Γιάννενα. «Να αφήσει η ΝΔ τα διαδικαστικά τερτίπια και να συμφωνήσει στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή» σχολίασαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι η προώθηση και ψήφιση στη Βουλή έχει συμφωνηθεί από τους τρεις αρχηγούς.

Απαραίτητη και επιβεβλημένη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέσπιση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάζει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, «παγώνει» το νομοσχέδιο επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή.

Την άποψη ότι το 90% των προβλέψεων του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είναι ήδη ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, τόνισε ότι υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για τις φυλετικές διακρίσεις και πρέπει μόνον να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα