Διαβουλεύσεις εντός κι εκτός Κύπρου

Πρωταρχικό ρόλο στη διάσωση της Κύπρου δίνει στη Ρωσία η Λευκωσία, με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό υπ. Οικονομικών, να αναφέρει πως η Κύπρος ζητεί από τη Ρωσία νέο δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ, επιμήκυνση

αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. που έλαβε από τη Μόσχα το 2011, αλλά και μείωση του επιτοκίου που ανέρχεται στο 4,5%. Αυτή την ώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντάται με την τρόικα και ακολούθως θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Ο διάλογος με τη Ρωσία είναι εποικοδομητικός. Θα μείνουμε στη Ρωσία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε από τη Μόσχα ο Κύπριος υπ. Οικονομικών Μιχ. Σαρρής.

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Σαρρή η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία τη Μόσχα.

Στη Μόσχα επίσης, ο υπ. Ενέργειας, Γιώργος Λακοτρύπης αλλά και κλιμάκιο της Λαϊκής Τράπεζας η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τεσσάρων Ρώσων επενδυτών.

Το Κρεμλίνο απευθύνει πρόσκληση στον Νίκο Αναστασιάδη, μετά και τη χθεσινοβραδινή συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος επιθυμεί.

Εξάλλου, από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έγινε γνωστό ότι το μεσημέρι ο κ. Ολάντ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει μια «εκτίμηση της κατάστασης σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε συνθήκες διαφάνειας και ισότητας για όλους».

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, θα βρεθεί η κατάλληλη λύση για την Κύπρο, και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τον κίνδυνο να μεταδοθούν τα προβλήματα που γνωρίζει η χώρα σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ακόμη, επισήμανε πως η δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών να προστατεύσουν την Ευρωζώνη δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί προσθέτοντας ότι η κρίση κατέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

Με φόντο τις αντιδράσεις τρόικας-Βερολίνου στο κυπριακό «όχι» για κούρεμα των καταθέσεων, ομάδα τεχνοκρατών από όλα τα κυπριακά κόμματα έχουν συνάντηση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με τη συμμετοχή κλιμακίου της τρόικας για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της εναλλακτικής πρότασης που θα υποβάλουν στο Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ομάδα τεχνοκρατών απ' όλα τα κόμματα επεξεργάζεται ένα plan B.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ανέφερε πως η τρόικα λέει ήδη όχι στο σχέδιο Β', λίγες ώρες πριν από το ραντεβού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σχέδιο υπάρχει κι έχει διαβιβαστεί στην τρόικα και το Eurogroup, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ είναι εκτός συζήτησης.

Παράλληλα, ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε πιθανό να μην ξανανοίξουν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν ξανά την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου.

Τα εναλλακτικά σχέδια που έχει η Λευκωσία περιλαμβάνουν λύση ακόμα και έξω από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το πρώτο σενάριο, που αφορά σύμπραξη τρόικας και Μόσχας, προβλέπει τη χορήγηση των 10 δισεκατομμυρίων από τις Βρυξέλλες, επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς μονάχα στους κύπριους πολίτες, επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από τη Ρωσία και εσωτερικό δανεισμό από τα ταμεία πρόνοιας. Το δεύτερο αφορά βοήθεια αποκλειστικά και μόνο από τη Μόσχα, με απευθείας εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από τη Ρωσία, αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου αλλά και επιπλέον δανεισμό ενός δισεκατομμυρίου.

Την βεβαιότητα πως ο ρωσικός επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος να βοηθήσει τη ν Κύπρο ώστε να επιλύσει τα προβλήματά της εξέφρασε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Μιχαήλ Προκώροφ.

Η Εκκλησία είναι διατεθειμένη να υποθηκεύσει όλη την περιουσία της και να επενδύσει το αντίτιμο σε ομόλογα για να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή το κράτος, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, αμέσως μετά τη συνάντηση του νωρίτερα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα