Διαβήτης και παχυσαρκία απειλούν την υγεία

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια, ενώ αν δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα  υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη
δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», Ανδρέας Μελιδώνης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Όπως ανέφερε ο κ. Μελιδώνης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Μπρέγιανννη, «ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί με τη παχυσαρκία είναι σήμερα οι μεγάλες παγκόσμιες μεταβολικές νόσοι. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8%- 9% του πληθυσμού (800.000 - 900.000) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% - 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο». 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η μέση κατανάλωση θερμίδων είναι  3. 700 θερμίδες (πηγή Π.Ο.Υ.) έναντι 3.100 τη δεκαετία του ΄70. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στις ηλικίες 8 -10 ετών τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%.

Ο σύγχρονος «τοξικός» τρόπος ζωής, δηλαδή η κακή διατροφή (διατροφή σε ταχυφαγεία, υψηλή πρόσληψη λίπους και ζάχαρης, χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, αυξημένο μέγεθος μερίδων τροφής και ποτών), η μειωμένη ανάγκη σωματικής  δραστηριότητας και το πολύπλευρο καθημερινό stress, είναι αναμφισβήτητα η αφετηρία όλων των δεινών για την μεταβολική υγεία μας. 

«Η αντιμετώπιση όλων  αυτών των "τοξικών" πτυχών αποτελούν την "καρδιά" της πρόληψης του διαβήτη», τόνισε  χαρακτηριστικά ο κ. Μελιδώνης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Keywords
Τυχαία Θέματα