Διατηρητέο το «Άστρον»

Διατηρητέο μνημείο χαρακτηρίστηκε ο κινηματογράφος Άστρον στη λεωφόρο Κηφισίας, έργο του 1956 του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και του σκηνογράφου Μάριου Αγγελόπουλου.

Μετά από τη διπλή αρνητική γνωμοδότηση του 2011, ο κινηματογράφος "Άστρον" κηρύχθηκε, με δύο χρόνια καθυστέρηση και χάρη στην επιμονή των Αθηναίων, ως διατηρητέο μνημείο.

Συγκεκριμένα, την αναγόρευση αποφάσισε την Πέμπτη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ένα χρόνο μετά την τελευταία

γνωμοδότηση και αφού δεν είχε εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Οπότε, το θέμα έπρεπε να επανεξεταστεί, βάσει του νόμου.

Η προηγούμενη αρνητική απόφαση είχε στηριχθεί στο σκεπτικό ότι πρόκειται για ανενεργό κινηματογράφο, σε άθλια κατάσταση, μες φθορές, μεγάλες εσωτερικές αλλοιώσεις, απ' όπου έχουν κλαπεί μηχανήματα και καρέκλες. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες πολιτικές αντιδράσεις τόσο από κόμματα όσο και από το Δήμο Αθηναίων, αλλά και από φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Σύμφωνα με τη νέα, θετική, γνωμοδότηση, το κτήριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κινηματογράφου που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '50 για να λειτουργήσει αποκλειστικά ως κινηματογράφος με τη συνεργασία αρχιτέκτονα για το εξωτερικό κέλυφος και το χώρο της εισόδου και σκηνογράφου για τον εσωτερικό χώρο. Επίσης, λειτούργησε για πολλά χρόνια συνιστώντας αναγνωρίσιμο τοπόσημο για την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

Δεν ήταν μόνον θετικές οι αποφάσεις για το Άστρον, όμως. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός του κινηματογράφου "Αττικόν" στην οδό Κυψέλης 90, στην Αθήνα, που είχε χαρακτηριστεί το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιστολόγιο για το Άστρον

Keywords
Τυχαία Θέματα