Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Δεν υπάρχει ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη, δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δια στόματος του εκπροσώπου του, Frank Paul Weber.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γκ. Χαρδούβελης και
Wolfang Schaeuble, συναντήθηκαν χθες, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επισημαίνει ότι η συζήτηση δεν ήταν δεσμευτική.

Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο διαψεύδει τα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συνομιλίες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν σχετικώς, απάντησαν ότι δεν σχολιάζουν, και παραπέμπουν στη χθεσινή δήλωση του υπυργού, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση. Η Γερμανία και ο Schaeuble ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Χθες στο Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Wolfang Schaeuble. Όπως ανέφερε το Capital.gr, ο Γκ. Χαρδούβελης βρήκε ανταπόκριση από τον Schaeuble στο αίτημα στήριξης ώστε να ολοκληρωθεί εντός του 2014 η συμφωνία για τη "νέα σχέση" όπως την αποκάλεσε, δηλαδή για μια νέα πιστοληπτική γραμμή χωρίς τρίτο πακέτο και με διευθέτηση του ζητήματος χρέους.

Ωστόσο, στην χθεσινή - πέραν της 1 ώρας - συνάντηση των δύο ανδρών στο Βερολίνο, έγινε σαφές ότι για να «βάλει πλάτη» η Γερμανία, πρέπει πρώτα η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, λίγο πριν από τη χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε-Χαρδούβελη, στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και ερωτηθείσα για την προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παρέπεμψε στην αξιολόγηση της Τρόικας και τη συζήτηση που θα γίνει κατόπιν στο πλαίσιο του Eurogroup. Όπως δήλωσε, εκεί θα αποφασιστούν οι «κανονισμοί συγκεκριμένων πιστωτικών ορίων, συγκεκριμένων προγραμμάτων».

Όσον αφορά μάλιστα τους φόβους που εκφράζονται ότι αν τελειώσει το μνημόνιο η Ελλάδα δεν θα κάνει μεταρρυθμίσεις. ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας χθές στην DW ανέφερε ως μελλοντικό μοχλό πίεσης τα 6 δισ. ευρώ που μένει να λάβει η Ελλάδα από τα SMPs, τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν Κεντρικές Τράπεζες Κρατών - Μελών και η διανομή τους μπορέι να συνδεθεί με την επίτευξη των στόχων. Σημειώνεται ότι στην παρούσα πέμπτη αξιολόγηση αναμένεται να έρθει 1,8 δισ. ευρώ από την συγκεκριμένη "δεξαμενή" που ανάγεται πλέον σε ένα από τους "μοχλούς" πίεσης.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι προϋπόθεση για την «νέα σχέση» είναι η άμεση και επαρκής αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ήδη η Ελλάδα από την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προαναγγέλλει οι επιτηρητές σε παραγωγικά υπουργεία την επιστροφή στην Αθήνα το Σάββατο 8/11, αμέσως μετά την συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup - Ecofin, όπου αναμένεται ένας ακόμη απολογισμός της κατάστασης (στον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε σε αυτή τη σύνοδο να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση).

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα