Διαχάζει την τρόικα το ελληνικό χρέος

Ο στόχος για περιορισμό του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι πλέον βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθεί, ωστόσο οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν για τον βαθμό της απόκλισης διαφέρουν κατά 10 έως 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (ήτοι περίπου 20 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ) ανέφεραν αξιωματούχοι προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας: δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ

των αξιωματούχων.Η  ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται πιο αισιόδοξη ενώ το ΔΝΤ ήδη πιέζει για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα. 

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ αναφέρει, σε έκθεση που προετοίμασε για τη διάσκεψη της G20, ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο» στις ΗΠΑ, αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, ενώ απευθύνει έκκληση στην Ισπανία να ζητήσει διάσωση.

Μάλιστα το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι υπάρχει «κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη στα κράτη της περιφέρειας» της ευρωζώνης και ότι «θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στις χώρες αυτές.
Παράλληλα, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση, αν το Κογκρέσο δεν αποτρέψει τις αυτόματες περικοπές δαπανών και τις φορολογικές αυξήσεις για το 2013. 

Keywords
Τυχαία Θέματα