Δέσμευση για αντιμετώπιση του προσφυγικού

Στη μεθόριο των Σκοπίων με την Ελλάδα, βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ. Ο Γιοχάνες Χαν δεσμεύτηκε πως τη Δευτέρα, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα που θα απαιτηθούνγια την αντιμετώπιση της κατάστασης. Χθες το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ομόφωνα την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνοραμε την Ελλάδα

και τη Σερβία έως τον Ιούνιο του 2016, εντείνοντας την παρουσία του στρατού στη μεθόριο.

Τη δημιουργία διαδρόμων ελεύθερης διέλευσης προσφύγων και μεταναστών εξετάζει ο Σλοβένος Πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ, καθώς η χώρα του δεν μπορεί να διαχειριστεί τις εντεινόμενες ροές.

Στο μεταξύ, νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη μεθόριο με την Κροατία, όταν οι σλοβένοι συνοριοφύλακες προσπάθησαν με δακρυγόνα, να εμποδίσουν τη διέλευση χιλιάδων μεταναστών.

Η διαχείριση του προσφυγικού συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση στις σχέσεις Κροατίας - Ουγγαρίας. Την ίδια ώρα συνοριακούς ελέγχους ξεκίνησεκαι η Φινλαδία, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στους πρόσφυγες που φτάνουν από τη Σουηδία.

Συγκλονίζει η νέα τραγωδία στο Αιγαίο με θύμα ένα πεντάχρονο κοριτσάκι. Το παιδί κατέληξε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ νωρίτερα είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του, στην περιοχή Πεταλίδι, μετά την ανατροπή λέμβου με 26 μετανάστες. 12 άνθρωποι περισυνελέγησαν σώοι, ενώ ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε με υποθερμία στο νοσοκομείο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των 13ων αγνοουμένων συνεχίζονται, από 3 πλωτά του λιμενικού, ένα της Frontex και 2 ελικόπτερα super puma.

Για την Ιταλία οδεύει ξύλινο πλοιάριο, που εντοπίστηκε το πρωί από σκάφος της frontex νοτιοδυτικά της Πύλου, στα διεθνή ύδατα με 200 πρόσφυγες και μετανάστες. Ελικόπτερο παρέλαβε από το σκάφος, άτομο, που έχριζε νοσηλείας το μετέφερε στο νοσοκομείο Καλαμάτας όπου και διασωληνώθηκε και αναμένεται να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

"Η διόγκωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επέβαλε τη λήψη μέτρων που είτε είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είτε επιβλήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επείγουσα ανάγκη" τόνισε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου η οποία συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους οποίους και ευχαρίστησε, γα την αποφασιστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Τη Δευτέρα εν τω μεταξύ αναμένεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος στη χώρα μας, ύψους 33ων εκατ. Ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης μιλώντας το πρωί στο Μέγκα, "έως και 3.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά."

Keywords
Τυχαία Θέματα