Δεν είναι επιλογή η δραχμή

«Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή», επαναλαμβάνει σε συνέντευξη του στο CNBC ο Λουκάς Παπαδήμος και πως η όλη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ σε ό,τι

αφορά τη διαπραγμάτευση Ελλάδας – ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Λ. Παπαδήμος χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, τονίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα και εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχε επιτευχθεί συμφωνία και ότι η χώρα θα λάβει την έγκριση των Ε.Ε. και ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ο Λ. Παπαδήμος στη συνέντευξή του τονίζει πως η Ελλάδα έχει πολλές προκλήσεις εν όψει, καθώς προσπαθεί να επιτύχει πολύ φιλόδοξους στόχους τόσο σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος όσο και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν δύο διαδικασίες. Από τη μια πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχετικά με το PSI, και την ίδια στιγμή πρέπει να σχηματιστεί ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, «συμβουλευόμενοι και τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως εάν οι δύο αυτές διαδικασίες ολοκληρωθούν στην ώρα τους, τότε η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. «Αυτό θα παράσχει μια πολύ καλή βάση για την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τα τρία επόμενα χρόνια», τόνισε.

Επισημαίνει ακόμη ότι η συνολική διαδικασία της δημοσιονομικής ενοποίησης και της μείωσης του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Ωστόσο, τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αναμένω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, το 2012 και το 2013».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν νομίζει ότι σε δύο χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα είναι στο ευρώ, απάντησε πως «ναι, είμαι πολύ σίγουρος. Νομίζω πως συζητιέται συχνά ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια επιλογή για την Ελλάδα. Πραγματικά, δεν αποτελεί επιλογή. Αυτή είναι η θέση αυτής της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ».

Προσθέτει ακόμη πως η Ελλάδα έχει δύο κύρια προβλήματα. Το υπερβολικό χρέος και τη χαμηλή παραγωγικότητα. Οπότε, αντιστοίχως, οι βασικοί στόχοι για την κυβέρνηση είναι η μείωση των ελλειμμάτων, η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

«Είμαι πεπεισμένος και νομίζω πως και οι Έλληνες το συμμερίζονται αυτό θεμελιωδώς, ότι μπορούμε να επιτύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή πιο αποτελεσματικά και μπορούμε να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα με έναν πιο θεμελιώδη και αποτ
Keywords
Τυχαία Θέματα