Δέχθηκε λίγη τροφή η Ουκρανή πιλότος

H πιλότος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο, που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 83 ημέρες καθώς διαμαρτύρεται για την κράτησή της στη Ρωσία, δέχθηκε σήμερα να φάει λίγο ζωμό κοτόπουλου, αφού έχασε 21 κιλά, όμως θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία της, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

Η Νάντια Σαβτσένκο, 33 ετών, «δέχθηκε (σήμερα) να φάει ζωμό κοτόπουλου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Ίλια Νοβίκοφ, υπογραμμίζοντας
ότι η νεαρή γυναίκα «δεν έχει διακόψει την απεργία πείνας».

Μέχρι στιγμής «η κατάσταση της υγείας της μπορεί να χαρακτηριστεί μετρίως σοβαρή, το βάρος της ωστόσο έπεσε στα 54 κιλά» από τα 75 κιλά που είναι συνήθως το σωματικό της βάρος, διευκρίνισε ο δικηγόρος, ο οποίος προσέθεσε ότι η πιλότος αναμένεται να αποφασίσει «στις επόμενες ημέρες» εάν θα συνεχίσει να μη λαμβάνει νερό, τσάι ή γλυκόζη.

«Έμαθα να αλλάζω τακτική... Σωματικά βρίσκομαι σε πολύ άσχημη κατάσταση, ωστόσο δεν είμαι στα πρόθυρα του θανάτου» επισήμανε η Σαβτσένκο σε ένα μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο συνήγορός της.

«Θα δέχομαι τον ζωμό για ένα χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν πρόκειται να ζήσω, θα μπορώ να πετάξω. Εάν πρόκειται να πεθάνω, θα πεθάνω με καλή υγεία. Εάν χρειαστεί να δώσω μάχη, θα έχω δυνάμεις» εξήγησε η ίδια.

«Οι ρωσικές αρχές δεν ενδιαφέρονται και πολύ για την απεργία πείνας της αρκεί να μην περιέλθει σε κρίσιμη κατάσταση, για αυτό ακριβώς η Νάντια δεν θέλει να τη σταματήσει» προσέθεσε εκ μέρους της ο Νοβίκοφ.

Ένας άλλος δικηγόρος της Σαβτσένκο, ο Μαρκ Φεϊγκουίν, υποστήριξε εντούτοις ότι η νεαρή γυναίκα εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει την απεργία πείνας, αμέσως μόλις ο οργανισμός της συνηθίσει εκ νέου να δέχεται τροφή.

«Εάν μπορέσει να φάει κανονική τροφή, θα διακόψει την απεργία πείνας. Όμως αυτό δεν θα συμβεί σύντομα και αναμένεται να χρειαστούν λίγες εβδομάδες» σημείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant Fm.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε σήμερα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti ότι η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζητώντας από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώσει την πιλότο, «έχει ληφθεί. (Και) θα δοθεί μια απάντηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα