Χωρίς τους "58" η "Ελιά"

Του Δημήτρη Αλειφερόπουλου

Η απόφαση της άτυπης ηγεσίας και ορισμένων μελών των "58" να αποχωρήσουν "οργανωτικά" από το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και να θέσουν εαυτούς εκτός της ελληνικής "Ελίας" έφερε και τη διχοτόμηση στους κόλπους της πρωτοβουλίας.

Τουλάχιστο 35 στελέχη της κίνησης των "58" διαφωνούν ριζικά με την απόφαση του άτυπου επικεφαλής Γ. Βούλγαρη και ορισμένων μελών να εκδώσουν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι η κίνηση "δε συμμετέχει στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφέρεται σε ονόματα

και δε θα υπάρχουν υποψήφιοι ‘αντιπρόσωποι’ των "58" στο ψηφοδέλτιο".

Πολλά από τα μέλη της πρωτοβουλία δήλωναν "πλήρη άγνοια" και δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από τον "αιφνιδιασμό" της απόφασης της άτυπης ηγεσίας.

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το σύνολο των κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν το εγχείρημα, ο εκπρόσωπος των "58", Χρήστος Λάζος, επεσήμανε ότι "Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε παρατηρητές, ή φεύγουμε ή τα διαλύουμε, θα συμμετέχουμε κανονικά στην πολιτική διαδικασία της Συνδιάσκεψης" σημειώνοντας , ωστόσο ότι "όλες οι επιτροπές της πρωτοβουλίας μας, απ΄ όλη την Ελλάδα, θα έλθουν στη Συνδιάσκεψη αλλά δε συμμετέχουμε επίσημα γιατί άλλαξαν τα δεδομένα με τη θεσμοθέτηση του σταυρού".

Στη κρίσιμη συνάντηση όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, των "58", της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα, της Δυναμικής Ελλάδας και άλλων 4 κεντροαριστερών κινήσεων όλοι εξέφρασαν την ενόχληση τους για την επιλογή μερίδας των "58" να αποχωρήσει από το εγχείρημα.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης σημειώνοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να έχετε αυτή τη στάση απέναντι σε ένα εγχείρημα που ήδη έχει αποδώσει καρπούς.

Είναι αδιανόητο να δυναμιτίζεται μια προσπάθεια όταν σε επίπεδο κοινωνίας πάει καλά και έφερε θετικά μηνύματα στις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο. Υπάρχει ευρύτερη αποδοχή, είναι κρίμα να έχουμε καλλιεργήσει προσδοκίες στην κοινωνία και τώρα κάποιοι να εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων".

Αντίθετος με την απόφαση του κ. Βούλγαρη αλλά και "αιφνιδιασμένος" εμφανίστηκε και το μέλος των "58" και πρώην υπουργός Νίκος Μπίστης δηλώνοντας ότι "η εκλογική μάχη απαιτεί ολόπλευρη συμμετοχή των δυνάμεων μας, ολίγον μάχη δεν υπάρχει, ούτε εκλογές γίνονται χωρίς υποψηφίους".

Ο Νίκος Μπίστης κάλεσε τα μέλη της πρωτοβουλίας που συντάσσονται με την κίνηση αποχώρησης "μέχρι την Συνδιάσκεψη να το ξανασκεφτούν" και ξεκαθάρισε ότι "οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε, μαζί με όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για την ενότητα, την ανανέωση και την εκλογική νίκη της κεντροαριστεράς".

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά τη συνάντηση το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή έκανε σαφές σε όλους του τόνους ότι η απόφαση όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα για την "Ελιά" είναι "να προχωρήσουμε δυναμικά στην πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης στις 8-9 Μαρτίου με την παρουσία και τη συμμετοχή του υποψήφιου Προέδρου του ΕΣΚ, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάρτιν Σουλτς".

Η Χαρ. Τρικούπη γνωστοποιούσε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε συμφωνία για το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης που περιλαμβάνει την πολιτική διακήρυξη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και τη "συστράτευση και ενότητα όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενόψει της μεγάλης μάχης των Ευρωεκλογών".

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα συμμετέχουν μέλη των κομμάτων και των κινήσεων, οι επιτροπές πρωτοβουλίας των 58 από όλη την Ελλάδα, όπως και προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών.

Το χρονικό και τα αίτια του "διαζυγίου"

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι ο άτυπος επικεφαλής των "58" Γιάννης Βούλγαρης κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και τον ενημέρωσε ότι οι "58" αποχωρούν από το εγχείρημα, δεν θα λάβουν μέρος στην Οργανωτική Επιτροπή και την Συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς και απλά θα στηρίξουν πολιτικά την προσπάθεια συμμετέχοντας ως "παρατηρητές".

Ο κ. Βούλγαρης ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν κάποιος από τους 58 θέλει να είναι υποψήφιος δεν θα του απαγορευθεί.

Η αιτία που προκάλεσε την οριστική ρήξη και την αποχώρηση δεν είναι άλλη από τη διαφωνία με τον τρόπο επιλογής και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων που θα κοσμούν το συνεργατικό ευρωψηφοδέλτιο, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να θεσμοθετηθεί ο σταυρός προτίμησης αντί της λίστας αλλά και το πολιτικό "άγχος" μερίδας των "58" ότι οι κομματικοί μηχανισμοί θα προσφέρουν στήριξη στα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "αδικώντας" άλλους υποψήφιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα των "58" διαφωνεί και με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει στη μάχη της ευρωκάλπης τη Φ. Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι "μια τέτοια κίνηση αναπαράγει τη νοοτροπία της οικογενειοκρατίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία για ανανέωση και νέα πρόσωπα".

Πριν το τηλεφώνημα του κ. Βούλγαρη στον κ. Βενιζέλο είχε προηγηθεί ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των "58" που ωστόσο δεν έφερε την υπογραφή του συνόλου των μελών της κίνησης. Η ανακοίνωση εμμέσως πλην σαφώς καταλόγιζε στο ΠΑΣΟΚ και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, την ευθύνη για το "ναυάγιο" κάνοντας λόγο για "άμυνες και στενούς μικροκομματικούς υπολογισμούς, που είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου".

Η ενωτική δήλωση του Ε. Βενιζέλου

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με μία ενωτικού χαρακτήρα δήλωσή του διατύπωνε την ικανοποίηση του "γιατί η συσπείρωση της ευρύτατης δημοκρατικής, προοδευτικής Παράταξης προχωρά και αποδίδει καρπούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σωματεία, επιμελητήρια, συλλόγους, στον Δικηγορικό Σύλλογο".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωνε ότι και στο "επίπεδο των Ευρωεκλογών και του εκλογικού σχήματος έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα, έχουν συσπειρωθεί σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κόμματα και κινήσεις" και ευχαριστούσε τους "58" "γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν την συσπείρωση όλου αυτού του χώρου".

Ο Ε. Βενιζέλος διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου -δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών- θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική Παράταξη ένα καταλυτικό ρόλο" συμπληρώνοντας ότι "σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια, ο ρόλος όλων των κομμάτων και κινήσεων, αλλά και του κινήματος γνώμης των «58» είναι και θα είναι πολύ σημαντικός".

Keywords
Τυχαία Θέματα