Χωρίς καταλύτη... ο χειρότερος μήνας για την Wall Street από τον Ιανουάριο

Ένα εντυπωσιακό selloff που για τον Dow Jones μεταφράστηκε σε απώλεια 316 μονάδων "χρέωσε" στο αμερικανικό χρηματιστήριο το χειρότερο μήνα από τον Ιανουάριο.

Έπειτα από πέντε μήνες απερίσπαστης ανόδου, ο Dow Jones σημείωσε για τον Ιούλιο απώλειες 1,6% και πλέον κινείται πάνω στη "γραμμή εκκίνησης" του 2014. Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν το μήνα με απώλειες 1,5% και 0,7% αντίστοιχα.

Γιατί ένα τόσο μεγάλο selloff και γιατί σήμερα; Traders απαντούν πως... δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Κανένας μεμονωμένος

καταλύτης που να "σήκωσε" κύμα ρευστοποιήσεων.

Σίγουρα, η δραματική προσπάθεια της Αργεντινής να γλιτώσει το αδιέξοδο βάρυνε το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο από εκεί και έπειτα το τοπίο γύρω από τους "καταλύτες" θολώνει.

Τα τελευταία στοιχεία από την αμερικανική οικονομία είναι ισχυρά. Σε μια αρνητική "ανάγνωση", το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες μήπως τυχόν η Fed αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενόμενου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ ήρθαν να μας το υπενθυμίσουν.

Άλλοι έριξαν την ευθύνη στα απογοητευτικά αποτελέσματα από το μέτωπο των επιχειρήσεων που θεωρείται ότι στέλνουν σήμα για την υγεία της ευρύτερης οικονομίας.

Το ρόλο τους μπορεί να έπαιξαν και οι ευρωαγορές που βρίσκονται σε "mode" ρευστοποιήσεων εδώ και πολλές εβδομάδες, όντας ευάλωτες στις κυρώσεις που δέχεται η Ρωσία.

Οι αμερικανικές μετοχές πάντως αντέδρασαν πτωτικά παρά τα ενθαρρυντικά νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 316,800 μονάδες (1,88%) κλείνοντας στις 16.563,56 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 93,13 μονάδων (2,09%) και έκλεισε στις 4.369,77 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 39,39 μονάδων (2,00%) κλείνοντας στις 1.930,68 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Exxon Mobil (-3,90%), η Nike (-3,05%) και η American Express (-2,85%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το κόστος εργασίας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών στο β΄ τρίμηνο, με τον σχετικό δείκτη Κόστους Απασχόλησης να αυξάνεται 0,7%.

Παραμένοντας στην αγορά εργασίας, αυξήθηκε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας μετά τα χαμηλά 14 ετών την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 23.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 302.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση, που αναμένεται να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 233.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερό στο 6,1%.

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τον δείκτη μεταποιητική δραστηριότητας του Σικάγο που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός έτους.

Επιχειρήσεις

Η μετοχή της Exxon Mobil ηγήθηκε των απωλειών του Dow Jones. Μπορεί ο πετρελαϊκός κολοσσός να κατέγραψε άνοδο 28% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου, ωστόσο η παραγωγή του συρρικνώθηκε.

Σημαντικές απώλειες 2,3% και για τη μετοχή της Whole Foods Market, μετά την υποβάθμιση του oulook για τα έσοδα το 2014. Πτωτικά -κατά 6,4%%- έκλεισε η μετοχή της Kraft Foods, η οποία ανακοίνωσε χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Βουτιά 11% έκανε η μετοχή της Yelp καθώς κοιτώντας τα αποτελέσματά της, οι επενδυτές εστίασαν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των διαφημιστών.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θέλουν την Apple να προχωρά σε μείωση περίπου 200 θέσεων εργασίας στην Beats Electronics που εξαγόρασε πρόσφατα.

Στο βάθος... Αργεντινή

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε η Αργεντινή. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές κατέρρευσαν και ο οίκος Standard&Poor’s έθεσε με συνοπτικές διαδικασίες σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Πλέον αναζητείται μια λύση και μέσω ιδιωτικού τομέα, με τράπεζες όπως η JP Morgan Chase να βρίσκονται σε συνομιλίες με τους πιστωτές της χώρας που αρνήθηκαν το "κούρεμα" για την αγορά των αργεντίνικων ομολόγων που κατέχουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα