Χίος: Η επόμενη ημέρα

Ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία της Χίου που στηρίζεται στα έσοδα της μαστίχας, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε μια σειρά κλάδους, από τη ζαχαροπλαστική έως τη φαρμακευτική, πρόκειται να επιφέρει η πρόσφατη πυρκαγιά. Οι παραγωγοί μαστίχας στη Χίο εκτιμούν ότι έγινε στάχτη περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής, καταστροφή που μεταφράζεται σε άμεση οικονομική ζημιά ύψους 4 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι διαθέτουν το προϊόν τους στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών προς 80 ευρώ το κιλό.

Μεγάλες δυσκολίες πρόκειται να υπάρξουν μακροπρόθεσμα και στο εμπόριο προϊόντων τα οποία παράγονται με βάση
τη χιώτικη μαστίχα, όπως λουκούμια, μαρμελάδες, βερνίκια ζωγραφικής, φαρμακευτικά σκευάσματα και κολλητικές ρητίνες.

Πάντως, σύμφωνα με τους παραγωγούς, η πλήρης αποτίμηση της καταστροφής δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς πρέπει να προηγηθεί η παραλαβή της φετινής σοδειάς που θα λάβει χώρα το Μάιο.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή της στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ζήτησε την αποζημίωση όλων των παραγωγών σε βάθος πενταετίας και το μη περιορισμό των αποζημιώσεων στο αυστηρό πλαίσιο που ορίζει ο ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Ευθύμης Μονίαρος, μιλώντας στην Τρόικα του Αθήνα 984, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την εμπορική δραστηριότητα της μαστίχας για φέτος, καθώς- όπως είπε- υπάρχουν αποθέματα μαστίχας στις αποθήκες που μπορούν να καλύψουν τόσο την εγχώρια όσο και τις αγορές του εξωτερικού.

Ο κ. Μονίαρος τόνισε ότι «με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι αυτή την περίοδο, η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί με την δέουσα προσοχή στους παραγωγούς του μοναδικού αυτού προϊόντος, καθώς το 70% της παραγωγής φυσικής μαστίχας προορίζεται για αγορές του εξωτερικού».
Keywords
Τυχαία Θέματα