Χαλαρότεροι κανόνες ρευστότητας

Η Επιτροπή της Βασιλείας, στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, αποφάσισε να χαλαρώσει τους πολύ αυστηρούς κανόνες της όσον αφορά τη ρευστότητα που πρέπει να έχουν διαθέσιμη οι τράπεζες.

Στόχος των αλλαγών που αποφασίσθηκαν είναι να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια και να βοηθήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών

που βρίσκονται σε ύφεση.

Η υπαναχώρηση από το προηγούμενο δρακόντειο σχέδιο για τις τράπεζες ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς θα επιτρέπεται σε αυτές να χρησιμοποιήσουν περισσότερα στοιχεία του ενεργητικού τους για να καλύψουν τον συντελεστή ρευστότητας που οφείλουν να τηρούν, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το συντελεστή αυτό σταδιακά σε μία περίοδο τεσσάρων ετών από το 2015 και μετά, αντί της 1ης Ιανουαρίου του 2015 που προβλεπόταν.

«Ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ αντιτιθέμενων απόψεων από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας) Μέρβιν Κινγκ, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας των Διοικητών και Επικεφαλής της Εποπτείας της Επιτροπής που καθορίζει τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες, προσθέτοντας: «Για πρώτη φορά στην εποπτική ιστορία έχουμε έναν πραγματικά παγκόσμιο κανόνα για το ελάχιστο επίπεδο ρευστότητας των τραπεζών».

Οι τράπεζες είχαν διαμαρτυρηθεί ότι δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2015 για να καλύψουν τον συντελεστή ρευστότητας και ταυτόχρονα να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η Επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισε να συμπεριλάβει τις μετοχές, τα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια και εταιρικά ομόλογα με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές για να επιτύχουν τον αναγκαίο συντελεστή ρευστότητας. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να περιληφθούν μόνο έναντι μίας σημαντικής έκπτωσης της αξίας τους, αλλά οι μεταβολές αυτές αποτελούν μία σημαντική κίνηση από το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο χρόνια.

Η Επιτροπή της Βασιλείας, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από σχεδόν 30 χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις διεθνείς αγορές, ελπίζει ότι οι τροποποιήσεις θα αποτρέψουν τη συρρίκνωση των δανείων των τραπεζών.

«Εισάγοντας ένα σταδιακό χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του συντελεστή ρευστότητας. . . θα διασφαλίσουμε ότι ο νέος κανόνας ρευστότητας δεν θα εμποδίσει με κανέναν τρόπο τη δυνατότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη», δήλωσε ο Κινγκ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα