Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα προ εκλογών

Η Ελλάδα και το μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί εξακολουθεί να τραβά την προσοχή αξιωματούχων και των διεθνών μέσων ενημέρωσης ιδιαίτερα αναφορικά με την τύχη του κρατικού χρέους. Η ελάφρυνσή του ή μη έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου ντιμπέιτ μέσω δημόσιων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Μπορεί να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», εκτίμησε

ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ένα αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης κατά δύο μήνες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι όλες οι φήμες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προέρχονται από τον Τύπο και όχι από δηλώσεις κυβερνήσεων.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μια διεθνής διάσκεψη για το χρέος της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης αξίζει να εξεταστεί», δηλώνει την ίδια ώρα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον

«Οι διαδικασίες προσαρμογής στην Ελλάδα χρειάζονται χρόνο και είναι συχνά ευνοϊκότερο να βοηθήσουμε δίνοντας αυτό τον χρόνο, από το να διακινδυνεύσουμε μία κατάρρευση, από την οποία τελικά θα βγουν όλοι ζημιωμένοι», τόνισε ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι. Επεσήμανε ότι όλα τα ελληνικά προγράμματα συνδέονταν με όρους, και πρέπει να συζητείται εάν μερικές φορές αυτοί οι όροι υπήρξαν σωστοί.

Στο αντίποδα Η Ελλάδα δεν αναμένεται να κερδίσει κάποια διαγραφή του χρέους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν, λέγοντας πως είναι καλύτερο η χώρα να επιδιώξει μια επιμήκυνση των δανείων.

Εξάλλου, με «ηχηρό όχι» σε οποιαδήποτε κίνηση για διαγραφή του χρέους της Ελλάδας προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας 'Αλεξ Σταμπ. Παρότι αρνήθηκε ότι θέλει να εμπλακεί στη προεκλογική περίοδο προειδοποίησε ότι «θα είμαστε σκληροί εάν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα μπορούσαμε να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τρέχοντα προγράμματα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, πολιτικό χαρακτήρα στην απόφαση Ντράγκι να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων προσάπτουν οι Financial Times. Σε άρθρο σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα προχωρά στην έκδοση ομολόγων ο Ντράγκι στις 22 Ιανουαρίου 3 μέρες πριν τις Ελληνικές εκλογές για να αποφύγει μια κρίση περαιτέρω αποπληθωρισμού και ύφεσης που θα μπορούσε να εξελιχθεί ραγδαία στην ευρωζώνη» αναφέρουν οι Financial Times σημειώνοντας ωστόσο τις αντιδράσεις χωρών όπως η Εσθονία. Εν τω μεταξύ πολλά γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρονται στο κλίμα μεταστροφής που υπάρχει απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι το κόμμα δεν φοβίζει όπως παλαιότερα.

Την ίδια ώρα, κάτω από το 9% υποχώρησε η απόδοση του 10ετους ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, επιστρέφοντας στα επίπεδα που κυμαίνονταν στις 29 Δεκεμβρίου, γεγονός που αποδίδεται στην υποχώρηση της φημολογίας για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Επιπροσθέτως η Ε.Ε έδωσε εξάμηνη παράταση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, παρατείνοντας το πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα