«Ατυχείς οι δηλώσεις Μπερίσα για Ελλάδα»

Ως «ατυχείς» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας τις πρόσφατες δηλώσεις κατά της Ελλάδας που έκανε στην Αυλώνα ο πρωθυπουργόςτης Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Τσιάρας απαντούσε στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά.

«Το προκλητικό περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών», είπε ο υφυπουργός, «καθίσταται

ακατανόητο» τόσο λόγω της σταθερής σχέσης των ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών όσο και της αρωγής που έχει -και εξακολουθεί να- προσφέρει η Ελλάδα στην γείτονα χώρα, σε περιόδους,που η τελευταία δοκιμάστηκε, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και εργάζεται εντατικά γι' αυτές», προσέθεσε ο κ. Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι «οι αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας είναι απαραβίαστες» γι' αυτό και η «άμεση και αποφασιστική αντίδραση της χώρας μας, στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, ήταν αναγκαία και αναπόφευκτη».

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου στην αλβανική εφημερίδα «Panorama» ο οποίος αποσαφήνισε το πώς αντιλαμβάνεται η χώρα μας τόσο το σεβασμό προς την Αλβανία όσο και προς την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, επισημαίνοντας ότι ο ελληνισμός αυτός είναι καιένας από τους βασικούς λόγους της στρατηγικής υποστήριξης για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, «υπό την προϋπόθεση βέβαια ότιαυτή θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις με τα γνωστά πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης» όπου «περιλαμβάνεται και η κατοχύρωση και προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων».

Ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με κριτήριο την μελλοντική στάση της Αλβανίας, την οποία παρακολουθούμε αδιαλείπτως» χαρακτήρισε στη δευτερολογία του ο υφυπουργός, τις ανασκευαστικές διευκρινίσεις που έγιναν με νεότερες δηλώσεις τόσο εκ μέρους του κ. Μπερίσα όσο και εκ μέρους της λοιπής πολιτειακής ηγεσία της Αλβανίας, μετά την άμεση αντίδραση της κυβέρνησηςσε όλα τα επίπεδα, την αποδοκιμασία σύσσωμου του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την απαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η Αλβανία έχει δεσμευθεί και διμερώς έναντι της Ελλάδας για το σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, μέσω του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας του 1996το οποίο συνιστά το βασικό νομικό κείμενο επί του οποίου έχουν οικοδομηθεί οι σύγχρονες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Το ζήτημα της ανάπτυξης ακραίων πολιτικών τάσεων στην Αλβανία, ιδίως δε εάναυτές στρέφονται κατά της Ελλάδας ή της ελληνικής μειονότητας, ευρίσκεται ψηλά σε κάθε διμερή επαφή μας με την αλβανική πλευρά και επιδιώκουμε να βρούμε τρόπους αντιστροφής αυτού του κλίματος που επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις», συμπλήρωσε.

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες δράσεις την εμπέδωση της καλής γειτονίας, η Ελλάδα δεν παραμένει

Keywords
Τυχαία Θέματα