Αθηναϊκές Γλαύκες

Mια ιδιαίτερη αναφορά στο πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας, που βγήκε έξω από τα σύνορα της αρχαίας Αθήνας και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αποτελεί η έκθεση «Αθηναική Γλαύκα», που διοργανώνει η Alpha Bank, στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της, έως και τον Ιανουάριο του 2013.

Το κοινό καλείται να γνωρίσει την ιστορία της νομισματοκοπίας των Αθηνών, ξεκινώντας από τα
πρώτα νομίσματα, που κόπηκαν περί τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Και κατόπιν τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν τον Χρυσό αιώνα του Περικλή.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Δήμητρα Τσαγκάρη, η οποία μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου, επισήμανε ότι η Αθήνα κόβοντας ένα νόμισμα, έθεσε κάποιους κανόνες στην ιστορία της νομισματικής. Κάτι που καλείται ο επισκέπτης να γνωρίσει μέσα από την έκθεση.

«Η Αθήνα για πρώτη φορά γράφει επάνω στο νόμισμα τα αρχικά του ονόματός της κι έτσι για πρώτη φορά αναγράφεται σε νόμισμα και η πόλη που εκδίδει το νόμισμα, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει παράσταση και στην πίσω πλευρά νομίσματος», είπε η κ. Τσαγκάρη.

Στην έκθεση προβάλλεται η ιστορία όλης της αργυρής νομισματοκοπίας των Αθηνών. Θα δούμε επίσης τα πρώτα αθηναϊκά νομίσματα πριν τις Γλαύκες, τις πρώτες γλαυκες και το πως αποφασίστηκε να αλλάξει ο εικονογραφικός τύπος του νομίσματος, τα νομίσματα ξένων δυναστών, που αποτελούσαν απομιμήσεις της Αθηναικής Γλαύκας, το αθηναικό δεκάδραχμο που κόπηκε για μια και μοναδική φορά στα μέσα του 5ου πΧ αιώνα, θα γνωρίσουμε τη Γλαύκα από την πρώτη έως την τελευταία, που φτάνει στην έκδοση του ενός ευρώ το 2002, όπου την απεικονίζει στην πίσω, δηλαδή στην εθνική όψη της, κατέληξε η κ. Τσαγκάρη.
Keywords
Αναζητήσεις
αθηναικες γλαυκες, ο εικονογραφικος τυπος της γλαυκας
Τυχαία Θέματα