Άσκηση του Ναυτικού του Ισραήλ στην Ελλάδα

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά στις 18 Ιουλίου στο Μυρτώο Πέλαγος, στο Πεδίο Βολών «Καράβια» ( ανατολικά του Λεωνιδίου).

Στα πλαίσια της ουσιαστικής αναβάθμισης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, το Ισραήλ ζήτησε και έλαβε τη σχετική άδεια από τις Ελληνικές Αρχές, για στρατιωτική άσκηση εντός της ελληνικής επικράτειας. Είναι η πρώτη φορά που πλοία του Π.Ν. του Ισραήλ θα ασκηθούν στην Ελλάδα,
χρησιμοποιώντας μάλιστα πραγματικά πυρά.

Σε αυτή την άσκηση, δεν θα μετέχουν ελληνικά στρατιωτικά μέσα, θα είναι δηλαδή αμιγώς ισραηλινή η στρατιωτική άσκηση. Ωστόσο, τις βολές των ισραηλινών πλοίων θα παρακολουθεί το ραντάρ της Πάρνηθας το οποίο και θα παρεμβαίνει, εφόσον απαιτηθεί η παρέμβασή του για διάφορους λόγους. Επίσης, οι ισραηλινοί δεν γνωστοποίησαν, τον τύπο των μαχητικών αεροσκαφών, ούτε το είδος των πυρομαχικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Φαίνεται ότι η τρικομματική Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη Στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, όπου τόνισε: «Θεωρούμε: απολύτως σκόπιμο να προχωρήσει η συνεργασία σε αμυντικά θέματα και όχι μόνο, με το κράτος του Ισραήλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει και θα προδώσει τις παραδοσιακά καλές και αρμονικές σχέσεις με τις Αραβικές χώρες». 
Keywords
Τυχαία Θέματα