Ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις

Πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Οι προωθούμενες διατάξεις, μεταξύ άλλων, αφορούν ελευθέρους επαγγελματίες, μακροχρόνια ανέργους αλλά και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων.

Οι πέντε διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν:

- Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για παράλληλη μισθωτή απασχόληση υπολειπόμενη των 25 ημερών ασφάλισης μηνιαίως.
Εκτιμάται ότι αφορά μεγάλο αριθμό όσων επιλέγουν την ασφάλισή
τους στο ΙΚΑ (ως μισθωτοί) και πραγματοποιούν λίγες ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, στον οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται ολόκληρο τον μήνα ασκώντας κατά κύρια δραστηριότητα ελεύθερο επάγγελμα.

- Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 η διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.
Αφορά μακροχρόνια ανέργους από 30 έως 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα 600 ημέρες εργασίας.
Το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας αυξάνεται ανά εκατό ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος.

- Καθιερώνεται μηνιαία καταβολή εισφορών προς τον ΟΑΕΕ αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει σήμερα.

- Επίσης, παρατείνεται για ακόμα ένα έτος -δηλαδή από 1ης Μαρτίου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015- η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και στα μέλη των οικογενειών τους να δικαιούνται παροχές ασθένειας σε είδος. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει 50 ημέρες ασφάλισης.

- Παρατείνεται έως και τις 28 Φεβρουαρίου η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε όσες περιπτώσεις εκκρεμεί η επανεξέτασή τους, χωρίς να αποκλείεται και νεα παρ'αταση αν απαιτηθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα