«Αρρώστησε» ο Ντα Βίντσι

Η αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι "νοσεί" σοβαρά και ουδείς γνωρίζει εάν θα είναι σε θέση να δεχθεί ποτέ ξανά επισκέπτες.

Οι συντηρητές έργων τέχνης και οι ειδικοί στην αποκατάστασή τους κατέληξαν, έπειτα από έρευνες και δοκιμές πολλών εβδομάδων, στο αμείλικτο συμπέρασμα, που δυστυχώς επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους τους.

Η διάσημη προσωπογραφία μιάς από τις μεγαλύτερες διάνοιες της Ιστορίας, που φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ο ντα Βίντσι ήταν 60 ετών, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και η

κατάστασή της επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ όποιο εγχείρημα για την αποκατάστασή της θα πρέπει να είναι τόσο λεπτεπίλεπτο, που καταντά επικίνδυνο.

«Φρονώ πως θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά προτού επιχειρήσουμε να κάνουμε το παραμικρό σε τούτο το πασίγνωστο πρόσωπο. Αλλά μπορούμε να πούμε πάμπολλα γι' αυτό συνεχίζοντας να εγείρουμε ερωτήματα», τόνισε η Τζέιν Ρόμπερτς, Βασιλική Βιβλιοθηκάριος και Επιμελήτρια της Αίθουσας Χαρακτικών του Κάστρου Ουΐντσορ.

Το μικρό σχέδιο του απαράμιλλου δασκάλου της Αναγέννησης, με διαστάσεις 33,5Χ21,6 εκατοστά, απεικονίζει τον Λεονάρντο με στοχαστικό βλέμμα, με σακκούλες κάτω από τα μάτια, φουντωτά φρύδια και πλούσια, ακατάστατα, γένια.

Η αυτοπροσωπογραφία, που έχει φιλοτεχνηθεί με κόκκινη κιμωλία πάνω σε χαρτί, πάσχει από αυτό που στην ορολογία των συντηρητών ονομάζεται «foxing», ένας γενικός όρος που περιγράφει τις καφεκόκκινες κηλίδες που αναπτύσσονται σε καλής ποιότητας χαρτιά και έγγραφα, ένεκα της εμφάνισης ενός μύκητα, ή μίας χημικής αντίδρασης.

Οι κηλίδες ενδέχεται να προήλθαν από την οξείδωση του χρώματος που χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο, ή από έναν μύκητα που αναπτύχθηκε λόγω των ουσιών (κάνναβι, λινάρι, μαλλί και σκουριά) που ανέμιξε ο ζωγράφος για να επιτύχει την ακριβή χροιά του χρώματος.

Η απόφαση για το εάν θα πρέπει ν' αποτολμηθεί μία συντήρηση του έργου του ντα Βίντσι, θα πρέπει να ληφθεί από τη Βασιλική Βιβλιοθήκη του Τορίνου, το ιταλικό Κεντρικό Ινστιτούτο Συντήρησης και Αποκατάστασης της Κληρονομιάς Αρχείων και Βιβλίων και τους επιστήμονες, τόνισε η συντηρήτρια του Ινστιτούτου Μαρία Κριστίνα Μιζίτι.

Η αυτοπροσωπογραφία αγοράστηκε από τον βασιλέα Κάρολο Αλβέρτο της Σαβοΐας το 1839 και διατηρήθηκε άριστα στη Βασιλική Βιβλιοθήκη για περίπου 100 χρόνια. Εν τούτοις, το 1929 τοποθετήθηκε σε κάδρο ως έκθεμα, με αποτέλεσμα όμως το έκθεμα να εκτεθεί στον ήλιο.

Το έργο, που διατηρείται σε ένα κουβούκλιο στο Τορίνο, εξετέθη σε μία ιδιαίτερα σπάνια έκθεση για δύο μήνες πέρυσι, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ενοποίηση της Ιταλίας.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως σε οποιαδήποτε άλλη έκθεση, το έργο θα πρέπει να παρουσιάζεται για μικρό χρονικό διάστημα και ενώπιον περιορισμένου αριθμού επισκεπτών, διότι όπως κάθε άρρωστος άνθρωπος και ο Λεονάρντο χρειάζεται αυτό που οι ειδήμονες στην τέχνη χαρακτηρίζουν «μακρά περίοδο ανάπαυσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα