Άρωμα Αιγαίου - Μέρος 2ο

Του Γιώργου Αποστολίδη

Καθισμένος στο μπαλκόνι αφήνει την σκέψη να απλωθεί στο πέλαγος. Ο ήχος του κύματος που σκάει στην ακτογραμμή, στο Κίνι και την Αγκάλη, πάνω στην μαύρη άμμο στην Περίσσα και την χρυσόξανθη στο Πορί. Από την Κυψέλη ο νους ταξιδεύει στα πεντακάθαρα νερά στην Αμοργό και ψηλά επάνω να ορθώνεται το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας κτισμένο στον βράχο.

Τα πρωινά στο Ματογιάννι τα μαγαζιά ασπρίζουν όσο ακόμα οι περιπατητές είναι λιγοστοί και τα Καλυμνιώτικα καΐκια μοιράζουν την ψαριά στα Κυκλαδονήσια.

Μπορεί να έχει και μελτέμι, μα δεν πειράζει, ακόμα και αν σηκώνει την άμμο από την παραλία στον Άγιο Πέτρο και στη Σχοινούσα.

Στον Πάνορμο τα καφενεία προσφέρουν γλυκό του κουταλιού και δροσερό νερό με την επίσκεψη στο μουσείο και η Καρδιανή αντέχει στον καύσωνα του καλοκαιριού.
Στο Κουκάκι και το Παγκράτι ίσως να κρατά η ζέστη. Η οθόνη της τηλεόρασης τρεμοπαίζει, καθώς παρελαύνουν οι εικόνες του Αιγαίου.

Το φεγγάρι ψηλά και διαλέγεις φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα, από την Νάξο αγναντεύεις την Ηρακλειά και στην Χρυσοπηγή τα νερά είναι πάντα παγωμένα. Το καραβάκι για το ηφαίστειο στην Καλδέρα γεμάτο τουρίστες καταπάνω στο κύμα και πάρα δίπλα στην Χώρα της Φολεγάνδρου ανάβουν τα φώτα όταν σκοτεινιάσει. Μακριά προς το βαρκάκι πάει νύχτα στο Κάτω Κουφονήσι για βραδινό γεύμα και γύρω από τα Βαπόρια στο «Απόλλων» έχει όπερα.

Όσοι ξενύχτησαν συναντούν την πρωινή παρέα στο παλιό φούρνο κοντά στην Λάκκα, ενώ ανοίγουν τα καταστήματα με ρούχα, τουριστικά.

Στην παραλία πετσέτες, ομπρέλες και βουτιές ή ύπνος στην Κίμωλο κάτω από τα αρμυρίκια.
Στα στενά γύρω από την Πατησίων επικρατεί ησυχία όσο βραδιάζει και στο ντουλάπι οι περσινές φωτογραφίες. Με το ψαροτούφεκο και τον ροφό (δανεικός από τον ψαρά), από το beach party και την Χώρα στην Άνδρο δίπλα από τον αφανή ναύτη. Σαν να έχουν φωνή για το γλέντι στην Μουτσούνα, τα νταούλια της Παροικάς, το πρωινό φως στην Αιγιάλη και το σούρουπο στον Σα Μιχάλη.

Στον Μέριχα γεμίζουν τα καθίσματα πάνω στο κύμα και στην Αλευκάντρα.
Ελληνικός στην χόβολη, μαριδάκι και χαμόγελα, παιχνίδια στην θάλασσα και βιβλία για διάβασμα. Φεστιβάλ καλοκαιριού, τοπικές σπεσιαλιτέ, μουσεία και τάβλι, σκαρφάλωμα για να βρεις τον αρχαιολογικό χώρο, αναμονή μέχρι να περάσει το λεωφορείο, χρώματα και σμήνος τουριστών στο λιμάνι.

Ένα προσκύνημα στον Μοναστήρι, αύρα δροσιάς από την θάλασσα και παιδικά χνάρια στην ακτογραμμή.

Έκτακτη εισφορά ονείρων, θερινή φορολογική κλίμακα.

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα