«Αρχιτεκτονική & Μνήμη»

Ένας από τους διασημότερους αρχιτέκτονες στον κόσμο, παράδοξος και σταυροφόρος μιας αρχιτεκτονικής ηθικής, που έχει υπογράψει στην Αθήνα το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, μιλά στις 7μμ, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus.

Θέματά του, η Αρχιτεκτονική και η Μνήμη, η αρχιτεκτονική ως πνευματικό καθήκον, η αρχιτεκτονική
ως αντίσταση στην απώλεια της ταυτότητας και στην κοινοτοπία.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του ΚΙΚΠΕ ενώ τον διάσημο αρχιτέκτονα θα παρουσιάσει η Ρένα Σακελλαρίδου, αρχιτέκτων, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α.Π.Θ.

Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Ο Μάριο Μπότα, ο οποίος γεννήθηκε το 1943 στο Μεντρίζιο του ελβετικού καντονιού Τιτσίνο, είναι από τους ελάχιστους, εν ζωή, αρχιτέκτονες που δούλεψαν δίπλα στον εμβληματικό Λε Κορμπυζιέ και 40 χρόνια μετά το θάνατό του συνεχίζει την παράδοση της πνευματικότητας και της στιβαρής ουσίας στο σχεδιασμό  κτιρίων με ιερό ή κοσμικό προορισμό.

Σχεδιάζει όλο και πιο πολύ χώρους λατρείας και ενώ στα δημόσια κτίρια του υπάρχει μια σαφής αίσθηση λειτουργικότητας και προορισμού, στα σχέδιά του για τον Θεό, προσπαθεί να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με το θείο. Ο Μπότα πιστεύει ότι «η εκκλησία είναι το κορυφαίο κτίριο για την αρχιτεκτονική. Όταν μπαίνεις στην εκκλησία, συμμετέχεις ήδη σε αυτό που έχει αποκαλυφθεί και σε αυτό που θα αποκαλυφθεί. Η εκκλησία είναι ο χώρος που μετατρέπει τον πιστό σε πρωταγωνιστή, απευθύνεται σε αυτόν, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα, είναι ένα αστικό ορόσημο».

Η  επιτυχία του Μάριο Μπότα με τους δυναμικούς, αυστηρούς και άμεσα αναγνωρίσιμους χώρους λατρείας, που έχει σχεδιάσει, μια δική του απάντηση στην ισοπέδωση και τον καταναλωτισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, τον έκανε περιζήτητο στα κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας: πολιτιστικά κέντρα, κτίρια γραφείων και τραπεζών, ξενοδοχεία, αγορές, μουσεία, καζίνο, σπίτια  για πολύ ή λιγότερο πλούσιους.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα