Αποβολή και Ηeil Hitler στη Βουλή

Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά εφαρμόστηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής, προς τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, που προβλέπει την αποβολή βουλευτή από την αίθουσα. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με

το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τον κ. Ηλιόπουλο να προχωρά σε προσβλητικές εκφράσεις εναντίον του κ. Τσίπρα και σε διαπληκτισμό τόσο με τον προεδρεύοντα, Γ. Δραγασάκη, όσο και με παριστάμενους βουλευτές. Κατά την αποβολή του κ. Ηλιόπουλου από την αίθουσα αποχώρησε σε ένδειξη στήριξης όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, και βουλευτές ακούστηκε ναζιστικός χαιρετισμός.

Σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για νέα βρώμικη και συκοφαντική επίθεση όλων των μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη φράση «Heil Hitler» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος ωστόσο με δηλώσεις του στο ΒήμαFm το αρνήθηκε.

Για «αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού», έκανε λόγο, σε δήλωσή του, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συμφώνησε με την απόφαση Δραγασάκη να αποβάλει από την αίθουσα τους Χρυσαυγίτες.

«Θα υπερασπιστούμε τη νομιμότητα έναντι παντός. Ο κίνδυνος του ρατσισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με νομοσχέδια. Πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τις αιτίες και να τις αντιμετωπίσουμε», τόνισε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, διαβεβαιώνοντας ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή. «Να μη δεχθεί πολιτική αλλοίωση στο πνεύμα του νομοσχεδίου», κάλεσε τον υπουργό ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εκδηλώνοντας την επιθυμία του ιδίου και του κόμματός του να στηρίξει το νομοσχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας.

Αναφανδόν υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου τάχθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Τάκη Καμπύλη, πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προβλέπει και την περίπτωση της ηθικής αυτουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα