Αποτροπιασμός και καταδίκη

Αποτροπιασμός και πλήθος αντιδράσεων μετά τη δολοφονική επίθεση με πολιτικά κίνητρα τη νύχτα στην Αμφιάλη, εναντίον του 34χρονου ράπερ με αντιφασιστική δράση, Παύλου Φύσσα. Έρευνες διεξάγει αυτή την ώρα η αστυνομία παρουσία εισαγγελέα, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τόσο στη Λεωφόρο Μεσογείων όσο και στην οδό Δηλιγιάννη στο σταθμό Λαρίσης. Ανακοινώσεις για την δολοφονική επίθεση αναμένονται σε λίγη ώρα από την αστυνομία. Πληροφορίες

αναφέρουν ότι ο νεαρός, προτού εκπνεύσει στο Τζάνειο, κατονόμασε τον δράστη. Λίγο αργότερα συνελήφθη 45χρονος ο οποίος είχε στην κατοχή του μαχαίρι και ομολόγησε την πράξη του ενώ δήλωσε ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Το περιστατικό συνέβη όταν ομάδα ατόμων με ομοιόμορφη αμφίεση, με μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, πλησίασαν το νεαρό με την παρέα του όταν έφυγαν από καφετέρια στην Παναγή Τσαλδάρη, ενώ στη συνέχεια αυτοκίνητο σταμάτησε στη μέση του δρόμου και ο οδηγός πλησίασε τον 34χρονο, μαχαιρώνοντας τον στο στήθος εν ψυχρώ τρεις φορές.

Αντιφασιστική συγκέντρωση οργανώνεται για τις 6 το απόγευμα στο σημείο της δολοφονίας.

Η αποτρόπαια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα κυριάρχησε στη Βουλή.

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής, δήλωσε πριν από λίγο από το βήμα της βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να παροτρύνουμε τη δικαιοσύνη ώστε να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να επιληφθεί υποθέσεων που άπτονται του κοινού ποινικού δικαίου.

Η ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή έφερε τον πρώτο νεκρό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί όπως είπε με την επικίνδυνη και ακραία λογική των δύο άκρων εξισώνει την παράταξη του Μανώλη Γλέζου με τους υμνητές του Χίτλερ.

Σήμερα δεν δικαιούμαστε να ολιγωρήσουμε. Χρειάζεται ένα άλλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της δράσης τέτοιων συμμοριών που δρουν υπό τον μανδύα της προστασίας πενόμενων κοινωνικών ομάδων, ανέφερε ο Γιώργος Ντόλιος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα φαινόμενα τα καταδικάζουμε απερίφραστα ως επικινδυνότατα γιατί βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατίας, τόνισε ο Βασίλης Καπερνάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Παλαιότερη πρότασή του η Χρυσή Αυγή να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση, υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Αναδεικνύεται ότι ο εγκληματικός μηχανισμός της ΧΑ είναι το δολοφονικό χέρι του κεφαλαίου και του σάπιου συστήματος που το γεννά, ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από την πλευρά του ΚΚΕ.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του δεν έχει καμιά σχέση με τη δολοφονική ενέργεια την οποία όπως ισχυρίστηκε απερίφραστα καταδικάζει ενώ κατηγόρησε τη συμπολίτευση ότι έχει μετατρέψει τη δικαιοσύνη και την αστυνομία σε κομματικό στρατό.

Πάντως, ο Χαράλαμπος Αθανασίου επεσήμανε ότι πρέπει να κινείται με ταχύτητα η δικαιοσύνη και ήδη έχουν δοθεί εντολές στις εισαγγελικές αρχές απο τους προϊσταμένους τους ώστε οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται με μεγάλη ταχύτητα, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος, λόγω της σπουδής στη συλλογή ανακριτικού και προανακριτικού υλικού, να παρουσιαστούν κενά με συνέπεια οι κατηγορούμενοι να απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών.


Πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων καθώς και την απόλυτη καταδίκη της δράσης της Χρυσής Αυγής χωρίς επικίνδυνους συμψηφισμούς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πολιτικό κόσμο να απαντήσει ποιός οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών και πόσο βοηθά η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων που τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χρυσή Αυγή και χτυπά τη Δημοκρατία και καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες να λάβουν μέρος στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη δολοφονία του 34χρονου πολίτη στο Κερατσίνι. Τα τελευταία περιστατικά βίας με αποκορύφωμα τη δολοφονία έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Αλέξη Τσίπρα και σε κομματικά στελέχη.

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «πατριωτικού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη μαύρη συμμαχία» τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Το περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της θεσμικής ασφυξίας της Χρυσής Αυγής και της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών, τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν αποφασιστικά και μαζικά τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι από φασίστες της Χρυσής Αυγής, όπως λέει.

Ως δολοφονική συμμορία και όπλο του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων έκανε το αυγό του φιδιού να σπάσει και τώρα χτυπάει θανατηφόρα. Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τέτοια φαινόμενα αλλά και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσει αυτό που δημιούργησε» δήλωσε για τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς.

Αντιφασιστική συγκέντρωση οργανώνεται για τις 6 το απόγευμα στο σημείο της δολοφονίας, αλλά και στο Πέραμα. Νωρίτερα διαδήλωση θα γίνει στις 4.30 στη Νίκαια, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

To έγκλημα στην Αμφιάλη έρχεται μόλις πέντε ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. Σε 15 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή.

Επεισόδια αργά χθες το βράδυ και στο Μοναστηράκι, με συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών. Στο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι τέσσερις Αλβανοί καθώς επίσης και δυο Ιταλοί τουρίστες που επιχείρησαν να χωρίσουν τους εμπλεκόμενους στο επεισόδιο. Σε 89 προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα