Απορρίπτει τις προβλέψεις ΟΟΣΑ

Διαφωνεί ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την ύφεση -1,2% που προβλέπει για το 2014. Η Ελλάδα πρόκειται να βγει στις αγορές το 2014 με μια «μικρή έκδοση ομολόγου», είπε

ο υπουργός, μιλώντας στο Reuters, χωρίς πάντως να προσδιορίζει πότε ακριβώς μέσα στο 2014 θα γίνει η έκδοση. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε: «Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1%».Ο κ. Στουρνάρας σήμερα θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί.

Την εκτίμηση ότι μπορεί -υπό προυποθέσεις- να καταστεί εφικτή η πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2014 εξέφρασε στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας

Εν τω μεταξύ, βλέποντας ότι η λιτότητα αγγίζει και τις πλούσιες χώρες με την ανεργία στους νέους και την ύφεση να έχει χτυπήσει την πόρτα τους, η Κομισιόν ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Στις προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν και πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup και το Ecofin, η Επιτροπή δίνει διετή παράταση (2016) σε Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία και Πολωνία για την μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 3%.

Για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία η αντίστοιχη πρόταση είναι για έναν επιπλέον χρόνο, μέχρι το 2015. Αντίθετα, για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο, χώρες που ήδη είναι σε πρόγραμμα, δεν υπάρχουν επιπλέον συστάσεις. Ειδικά αναφορικά με τη Γαλλία, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως, παρά την διετή παράταση, το χρονοδιάγραμμα προσαρμογής παραμένει «πολύ απαιτητικό». «Ο επιπλέον χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σοφά ώστε να αντιμετωπισθεί η παρακμάζουσα ανταγωνιστικότητα της χώρας», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, προκαλώντας πάντως τη έντονη αντίδραση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι η Γαλλία δεν δέχεται υποδείξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα