Η ανάπτυξη… αγνοείται, μεταξύ Προβόπουλου και ΟΟΣΑ

Κόντρα σε κάθε άλλον οργανισμό, αλλά και τις εκτιμήσεις της Τρόικας, ο ΟΟΣΑ βλέπει ύφεση για 7η συνεχή χρονιά και το 2014.

Στις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι η ύφεση θα φθάσει το 4,8% φέτος και το 1,2% το 2014, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται στο 27,8% φέτος και στο 28,4% το 2014.

Μάλιστα, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης θα απαιτηθεί νέα

χρηματοδότηση από την Τρόικα ή κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Παρίσι, υποστήριξε ότι διαφωνεί με το νούμερο αυτό, καθώς επίσης και η ΕΕ και το ΔΝΤ., συμπληρώνοντας: «πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1%».

Αντίθετα με τον ΟΟΣΑ η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική καταγράφει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θετικές ενδείξεις για εξισορρόπηση της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα “βλέπει” ύφεση 4,6% για φέτος και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 28% και να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.

Όμως, ο Γιώργος Προβόπουλος στον πρόλογο της έκθεσης τονίζει ότι η ανάκαμψη θα έρθει υπό προϋποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται:

-η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος

-η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και η ολοκλήρωση του σχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογούμενων

-η επίσπευση των απολύσεων 15.000 επίορκων και η αντικατάστασή τους με αξιοκρατικές προσλήψεις σε καίριους τομείς όπως η υγεία και η φορολογία

-η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων

-η υιοθέτηση ενεργών πολιτικών για την απασχόληση

-η αξιοποίηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης

- η ενίσχυση της ρευστότητας με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ, καθώς και

-οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, όπως η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και η έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Όπως υποστηρίζει η ΤτΕ, παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και αβεβαιότητες, που μπορεί να υπονομεύσουν την ανάκαμψη, με βασικότερους,

την προβληματική λειτουργία του κράτους, που δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ψηφίζονται από την Βουλή,

τον στραγγαλισμό της ρευστότητας, που μπορεί να οδηγήσει υγιείς επιχειρήσεις σε λουκέτα,

αλλά και τον συγκρουσιακό χαρακτήρα της πολιτικής αντιπαράθεσης που οδηγεί σε έλλειψη συνεννόησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Η ύφεση είχε δραματικές συνέπειες στη διόγκωση της ανεργίας, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΤτΕ. Πιο συγκεκριμένα, η πιθανότητα παραμονής στην ανεργία σε δύο διαδοχικά έτη αυξήθηκε από 69% το 2008 σε 87% το 2012. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας εκτινάχθηκε από το 4% το 2009 στο 14,8% το 2012, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 20-29 ετών τριπλασιάστηκε από 15,7% το 2008 σε 47,3% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013.

ΣΤΑ “ΤΑΡΤΑΡΑ” ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Δραματική είναι και η μείωση των εισοδημάτων στην εποχή του Μνημονίου. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, ο στόχος για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% την τριετία 2012-2014 θα υπερκαλυφθεί, καθώς η σωρευτική μείωση αναμένεται να φθάσει το 19,2%.

Οι μέσες ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές αναμένεται να μειωθούν 7,8% φέτος στο σύνολο της οικονομίας και 10% στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.

Μεγάλη είναι η μείωση των μισθών και μέσω των νομοθετημένων αλλαγών στην αγορά εργασίας. Ήδη από το 2012 οι επιχειρήσεις προσφεύγουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 έως τα μέσα Απριλίου του τρέχοντος έτους έχουν υπογραφεί περίπου 1150 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες κατά κανόνα προβλέπουν “πάγωμα” αποδοχών ή μειώσεις της τάξεως του 10%-40%.

Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων μέχρι στιγμής αφορούν περίπου το 27% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών συμβάσεων αφορούν το 20%-25%.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Ή ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ

Η ΤτΕ προτείνει την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το 2010 με την υιοθέτηση κινήτρων φορολογικών ή άλλων για την ενίσχυση των επαγγελματικών ή ιδιωτικών συντάξεων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ύψος των συντάξεων που παρέχει ο πρώτος πυλώνας (δημόσια ασφάλιση) θα περιοριστεί σημαντικά, εγείροντας θέμα επάρκειας, καθώς το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης θα οδηγεί κάτω από το όριο της φτώχειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν εισοδήματα κάτω του μέσου όρου.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 48,5% την περίοδο 2020-2060, έναντι 95,7% πριν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Κατά συνέπεια, και για τη συμπλήρωση των εισοδημάτων πείνας που θα προκύπτουν από τις δημόσιες συντάξεις, η ΤτΕ προτείνει την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες, ώστε να ιδρύουν ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και την εξέταση ακόμη και της υποχρεωτικής εγγραφής ή της επιδότησης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα