Απογοητευμένος από τις μεταρρυθμίσεις

Τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θέτει ως «αναγκαστική προϋπόθεση» για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.Προβλέπει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται απογοητευμένος από την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και αναφέρεται
συγκεκριμένα στην ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας για το ωράριο των Φαρμακείων. «Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις την Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από την Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα», σημειώνει και προειδοποιεί η Ελλάδα να μην αντιστέκεται περισσότερο στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

«Καμία χώρα δεν αντέχει να την κατηγορούν συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, πάντως, διευκρινίζει ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, η Ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι νομίζαμε ως τώρα, ίσως και για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιούνκερ δεν αποκλείει πέρα από τους ιδιώτες, να χρειαστεί και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των κρατών-μελών. «Τέτοιες προτάσεις-λύσεις δεν τις θεωρώ τελείως εξωφρενικές. Εξωφρενική όμως θα ήταν τώρα η δημόσια συζήτηση για αυτές», τονίζει και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μετά το τέλος της θητείας του, τον Ιούνιο. «Δεν είναι στις φιλοδοξίες μου να συνεχίσω σε αυτή τη θέση, αλλά θα πρέπει να βρεθεί κάποιος ο οποίος να μπορεί και να θέλει», σημειώνει.
Keywords
Τυχαία Θέματα