Αποφασισμένοι οι μεταλλωρύχοι-Κλειστό το κέντρο

Κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας καθώς παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι περιμετρικά του Συντάγματος λόγω της ογκώδους συγκέντρωσης έξω απο την Βουλή, μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής οι οποίοι ζητούν την απρόσκοπτη συνέχιση της εξόρυξης χρυσού και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Εν τω μεταξύ, σε λίγη ώρα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στα Προπύλαια, αυτή την φορά απο φορείς αντιτιθέμενους στην εξόρυξη χρυσού. Συγκεκριμένα από την Επιτροπή Αλληλεγγύης

προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούν.

Νωρίτερα, κατά την συνάντηση τους με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο υπουργός-σύμφωνα με τους εργαζόμενους- δεν δεσμεύθηκε για τίποτα. Οι μεταλλωρύχοι, οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν το βράδυ, επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αντιπροσωπεία τους πάντως-περίπου 150 ατόμων-θα παραμείνει στην Αθήνα για να συνεχίσει τον αγώνα ενώ για αύριο στις 12 το μεσημέρι έχουν αναγγείλει συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

«Σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των εργαζομένων για τη δουλειά τους. Τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι κανένας δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ταυτόχρονα καταφέρεται εναντίον της Eldorado Gold, καθώς επίσης και μερίδας των ΜΜΕ.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το ελληνικό κοινοβούλιο με τα αιτήματά τους: τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων.Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, εντός της ημέρας αναμένεται επίσημη ανακοίνωση με τις θέσεις της κυβέρνησης.
Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν στις έξι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στα Προπύλαια, ζητώντας το κλείσιμο των ορυχείων.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιάννης Τσιρώνης, με δηλώσεις του σήμερα, επανέλαβε ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις είναι η εταιρία, ενώ τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας.

Η ΝΔ με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στα μεταλλεία στις Σκουριές κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επανέφερε την ύφεση και δημιουργεί άμεση ανεργία».«Διώχνοντας επενδύσεις όπως εκείνη στις Σκουριές, στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και μέσα σε τρεις μήνες αυξάνει την ανεργία που ήδη είχε αρχίσει να μειώνεται», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ενώ έκανε λόγο «για ιδεολογικό μίσος του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Νωρίτερα, με επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα έγινε δεκτός στην πολύωρη συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση να σας αφήσει άνεργους» δήλωσε ο κος Γεωργιάδης, ενώ εισήλθε εντός του υπουργείου μαζί με αντιπροσωπεία εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα