Αποφάσεις στο παρά πέντε

Με προκαταβολή φόρου 25% και αυξημένο επίδομα 7 λεπτά ανά λίτρο επιδοτούμενης επιφάνειας σε σύγκριση με πέρυσι θα δοθεί από αύριο το επίδομα πετρελαίου σε χιλιάδες οικογένειες που πληρούν μια σειρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης

θα συνεχίσει να χορηγείται με βάση τις τέσσερις γεωγραφικές ζώνες που ίσχυαν πέρυσι ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 120.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 6 το απόγευμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στην Α' ζώνη θα μπορούν να λάβουν επίδομα κατ' ανώτατο τα 1.050 ευρώ ανεξάρτητα αν αγοράσουν παραπάνω ποσότητα πετρελαίου από αυτήν που καθορίζει ο νόμος βάσει των τετραγωνικών της κατοικίας.

Αντίθετα, στις λεγόμενες ζεστές περιοχές το επίδομα δεν θα ξεπεράσει τα 210 ευρώ.

Η περίοδος προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης θα γίνεται από αύριο ως και τις 20 Απριλίου και το ποσό της επιστροφής φόρου ανά επιδοτούμενο λίτρο θα διαμορφωθεί σε 35 λεπτά από 28 λεπτά που ήταν πέρυσι.

Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

Άγαμοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) ως 30.000 ευρώ βάσει της εφετινής φορολογικής δήλωσης (εισοδήματος 2012) και εφόσον η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Έγγαμοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι), οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας ως 300.000 ευρώ.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας ως 300.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των έγγαμων με παιδιά για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Πάντως, υπάρχει εισήγηση το όριο για το κάθε παιδί να αυξηθεί στις 5.000 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι το επίδομα αφορά αποκλειστικά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και δεν δίνεται γενικά για την κάλυψη δαπάνης που αφορά άλλες μορφές ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα ή τα πέλετς. Επίσης, το επίδομα χορηγείται μόνο για ακίνητα νοικοκυριών που χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα είτε ιδιοκατοικούνται.

Μια σημαντική αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η αύξηση του ορίου των κυβικών εκατοστών των κινητήρων οχημάτων που έχει στην κατοχή της η οικογένεια στα 3.000 κυβικά από 2.000 κυβικά που ήταν πέρυσι. Ετσι, από εφέτος θα εξαιρούνται του επιδόματος μόνον όσοι έχουν αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει αύριο πρεμιέρα με τιμή 1.30-1.35 ευρώ το λίτρο και τις παραγγελίες να είναι μηδενικές. Οι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, θερμοσυσσωρευτές και φυσικό αέριο.

Πάντως σύμφωνα με έρευνα της Opinion για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φέτος το χειμώνα δε θα λειτουργήσει καθόλου ο καυστήρας στην πολυκατοικία του, ενώ ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 9% απάντησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανάψει ο καυστήρας στο σπίτι τους. Το ποσοστό που προκύπτει (44%) αντιστοιχεί σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά, που είτε δε θα ανοίξουν σίγουρα τον καυστήρα ή είναι αναποφάσιστοι.


Μάλιστα όπως διαπιστώνει η έρευνα το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο φέτος, αφού την περυσινή σεζόν το ποσοστό που δεν άναψε τον καυστήρα θέρμανσης, έφτανε το 35% ή αλλιώς 160 χιλιάδες νοικοκυριά.

Ένα μεγάλο μέρος από τα νοικοκυριά που έμειναν πέρυσι ή θα μείνουν και φέτος χωρίς κεντρική θέρμανση (κατά κύριο λόγο γιατί υπάρχει αδυναμία από όλους τους ενοίκους να αγοράσουν πετρέλαιο) στρέφεται αναγκαστικά σε άλλους τρόπους θέρμανσης (κλιματιστικά, ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης και τζάκια, με δεδομένο ότι πρόκειται για διαμερίσματα με περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές). Οι εναλλακτικές αυτές συχνά καταλήγουν να είναι πιο δαπανηρές και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε θέρμανση.

Παρότι η έρευνα της Opinion έγινε στο δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής (όπου το 80% των κατοικιών είναι πολυκατοικίες και το 20% μονοκατοικίες) εκτιμάται ότι αντίστοιχη εικόνα επικρατεί στο σύνολο του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ωστόσο με βάση την εκτιμώμενη τιμή πώλησης (1,30 ευρώ το λίτρο) η σύγκριση της τιμής του πετρελαίου με το φυσικό αέριο δείχνει ότι φέτος η πρεμιέρα της σεζόν θα γίνει με διαφορά της τάξης του 44% (από 35% πέρυσι).

Συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου σε κιλοβατώρες είναι 6,8 λεπτά όταν αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 12 λεπτά και η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ ανά κιλοβατώρα είναι 16 λεπτά (κατηγορία 800 - 2000kWh). Σημειώνεται ότι η τιμή του αερίου έχει καταγράψει σημαντική μείωση από τις 7,8 κιλοβατώρες τον περασμένο Ιανουάριο καθώς η ΕΠΑ Αττικής πέρασε στην κατανάλωση την έκπτωση που πήρε από τη ΔΕΠΑ μετά τις εκπτώσεις της αλγερινής Sonatrach αλλά και κάποιες μεμονωμένες εκπτώσεις σε ποσότητες από τη Gazprom.

Χριστιάνα Κούσιου

Keywords
Τυχαία Θέματα