Αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα

Κρίσιμη για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup καθώς οι υπουργοί των Οικονομικών προετοιμάζουν σχέδιο νόμου σε επίπεδο ΕΕ που προβλέπει επίσης την επιβολή ζημιών σε όσους διατηρούν μεγάλες αποταμιεύσεις σε προβληματικές τράπεζες. Εν τω μεταξύ, φόβους για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στις υπερχρεωμένες χώρες εκφράζει το μέλος της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν,
ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο μέσω αυτών μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στο ευρώ. «Δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για το πώς οι τράπεζες θα εκκαθαρίζονται χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος», ανέφερε και θέλοντας να καθησυχάσει τους καταθέτες επέμεινε ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.

Την ανάγκη να διαλυθεί άμεσα η σύγχυση για τους «κανόνες του παιχνιδιού» όσον αφορά το χειρισμό των προβληματικών τραπεζών επισήμανε ο Επίτροπος Όλι Ρεν. «Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε νωρίτερα το οικοδόμημα της τραπεζικής ένωσης σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα» διευκρίνισε.

Η διάθεση προώθησης της τραπεζικής ένωσης φάνηκε να ατονεί, ειδικά από τη Γερμανία, που ανησυχεί ότι θα καλείται να χρηματοδοτεί ατελείωτη σειρά «διασώσεων» τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη.

Το δεύτερο καυτό θέμα στο eurogroup είναι τα προβλήματα που ανέκυψαν στη συμφωνία διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου, με τις διαρροές να ανεβάζουν το συνολικό πακέτο στα 23 δισ. ευρώ 5,5 δισ. περισσότερα από το αρχικά συζητούμενο ποσό και τη συνεισφορά της Κύπρου στα 13 δισ. ευρώ, 2,5 δισ. περισσότερα απ ότι υπολογίζεται ότι θα αποφέρει το κλείσιμο της Λαϊκής και το κούρεμα καταθέσεων.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι μείωσαν δραστικά τις προβλέψεις τους για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, εκτιμώντας ύφεση 0,4% σε σχέση με το 0,1% που προέβλεπαν πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Keywords
Τυχαία Θέματα