Απελευθερώθηκε ο τελευταίος Γάλλος όμηρος

Ο Σερζ Λαζαρεβίτς, 51 ετών, ο τελευταίος Γάλλος όμηρος στον κόσμο, «είναι ελεύθερος» και «σε σχετικά καλή κατάσταση» έπειτα από τρία χρόνια ομηρείας στο Σάχελ, ανακοίνωσε από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο όμηρός μας Σερζ Λαζαρεβίτς, ο τελευταίας μας όμηρος, είναι ελεύθερος», δήλωσε ο Ολάντ. «Η Γαλλία δεν έχει πλέον κανέναν όμηρο σε καμία χώρα του κόσμου». «Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή γιατί η Γαλλία
δεν έχει πλέον ομήρους», υπογράμμισε.

Ο Λαζαρεβίτς, ένας Γαλλοσέρβος, απήχθη από μια ομάδα ενόπλων σε ένα ξενοδοχείο στο Ομπορί του Μαλί στις 24 Νοεμβρίου 2011 μαζί με έναν άλλο Γάλλο, τον Φιλίπ Βερντόν, τον οποίο συνόδευε σε ένα επιχειρηματικό ταξίδι.

Ο Βερντόν βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Ιούλιο του 2013. Η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές, είχε παρουσιάσει τους δύο ομήρους ως πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Λαζαρεβίτς, που αναμένεται να επιστρέψει στο Παρίσι μέσω της Νιαμέι, «είναι σε σχετικά καλή υγεία, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες της μακράς ομηρείας του», διευκρίνισε ο Ολάντ σε ανακοίνωσή του.

Στις 17 Νοεμβρίου η Aqmi είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Λαζαρεβίτς λέγοντας στα γαλλικά ότι είναι άρρωστος και ότι κινδυνεύει η ζωή του.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου δήλωσε «αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά την άμεση απελευθέρωσή του.

Στην ανακοίνωσή του ο Γάλλος πρόεδρος «ευχαριστεί τις αρχές του Νίγηρα και του Μαλί», που εργάστηκαν για την απελευθέρωση του ομήρου. «Κυρίως τον πρόεδρο Ισούφου και τον πρόεδρο (του Μαλί Ιμπραήμ Μπουμπακάρ) Κεϊτά, του οποίου χαιρετίζω την προσωπική δέσμευση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο μήνυμα του Ολάντ δεν γίνεται αναφορά για την καταβολή λύτρων ή το ενδεχόμενο να υπήρξε ανταλλαγή κρατούμενων, ώστε να απελευθερωθεί ο Λαζαρεβίτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα