Απάντηση από την τρόικα

Δεν ζητάμε πρόσθετα οριζόντια μέτρα από την Ελλάδα αποσαφηνίζουν στελέχη της τρόικας, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι η χώρα δεν αντέχει αλλά μέτρα. Σχολιάζοντας τα γραφόμενα και ιδιαίτερα εκείνα που φέρονται σαν δηλώσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης περί απόρριψης απαιτήσεων της Ε.Ε. για «οριζόντιες περικοπές», με δηκτικό τρόπο κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν στους συνομιλητές τους ότι «ουδέποτε ζητήσαμε οριζόντιες περικοπές. Το αντίθετο και τώρα περισσότερο από ότι στο παρελθόν αποθαρρύνουμε τις οριζόντιες

παρεμβάσεις και συνιστούμε την περιστολή δαπανών που δεν αγγίζουν τις κοινωνικές παροχές. Και ένα τέτοιο πεδίο μεταξύ πολλών άλλων ήταν και παραμένει το πεδίο των στρατιωτικών δαπανών, εξοπλιστικών και λειτουργικών...».

Συμπληρώνουν δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» όχι μόνο του 2014 (στο 1,5% του ΑΕΠ) αλλά και του 3% και 4,5% του ΑΕΠ από το 2015 μέχρι και το 2016, ως απαραίτητη προϋπόθεση για το τρίτο δάνειο και την νέα αναδιάρθρωση του χρέους...

Όσο για την απειλή των εκλογών, στα σχόλια μπορεί να διακρίνει κανείς αρκετή ειρωνεία μαζί με εκνευρισμό. Η τρόικα δεν επιλέγει τις κυβερνήσεις με τις οποίες συνδιαλέγεται είναι η απάντηση στο σχετικό ερώτημα. Αντίθετα «θα συζητήσει την εφαρμογή του προγράμματος με την ελληνική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, ανεξαρτήτως εκλογών. Και σας διαβεβαιώνω ότι με καλή πρόθεση θα βρούμε τρόπους συμφωνίας όποιος και αν είναι ο συνομιλητής μας ...».

«Τα κάναμε όλα, περιμένουμε από τους δανειστές μας να ανταποκριθούν» δήλωνε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από τη Ρώμη εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, θα καθορίσουν σε αυριανή συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θεωρείται η ολοκλήρωση της κατάρτισης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι τελευταίες λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να καθοριστούν αύριο. Οι βασικοί άξονες για «απαλλαγή από τα Μνημόνια, όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και ρύθμιση χρέους».

Την αντίθεσή του στη λήψη νέων μέτρων, αναμένεται να επαναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στη 1 το μεσημέρι. Αναμένεται να αναφερθεί και στη διαμάχη με τον υπουργό Άμυνας και τον ΣΥΡΙΖΑ για την σύμβαση του 2010 που συνυπέγραψε ως υπουργός Άμυνας σχετικά με τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τη ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των ναυπηγείων.

Αμφισβήτησε γενικότερα τα όσα μεταφέρονται από κυβερνητικά στελέχη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, αφήνοντας αιχμές - μέσω του Αθήνα 9.84 - για πολιτικές σκοπιμότητες.

Με πληροφορίες από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα