Αντιρρήσεις για το Δημοσιονομικό σύμφωνο

Το πλέον αντιπροσωπευτικό ιρλανδικό συνδικάτο, το SIPTU, αποσαφήνισε με σημερινή ανακοίνωσή του ότι "δεν πρόκειται να δώσει τη στήριξή του" στο Δημοσιονομικό σύμφωνο, που θα τεθεί την 31η Μαΐου σε δημοψήφισμα, εκτός και αν έως τότε με την προτροπή της κυβέρνησης στο Δουβλίνο προστεθεί σε αυτό ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, που να προβλέπει "κίνητρα για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη".

Στο μεταξύ, με μία δημοσκόπηση,

τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την τρέχουσα βδομάδα, προέκυψε ότι οι αναποφάσιστοι ενόψει του ιρλανδικού δημοψηφίσματος κυμαίνονται στο 40% του συνόλου, ενώ για το Δημοσιονομικό σύμφωνο φάνηκε "να διαμορφώνεται μια οριακή πλειοψηφία".

Το SIPTU, με περίπου 200 χιλιάδες μέλη, είχε προτρέψει τους Ιρλανδούς να καταψηφίσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όταν αυτή πρώτη φορά τέθηκε σε δημοψήφισμα στη διάρκεια του 2008, κάτι που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές που επικαλείται το Ρόιτερς απετέλεσε έναν "παράγοντα με μεγάλη σημασία" στο πλαίσιο εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης.

Επακολούθησε η υιοθέτηση τροπολογιών στην ίδια Συνθήκη, οπότε σε ένα δεύτερο στη σειρά δημοψήφισμα, εντός όμως του 2009, το συνδικάτο αυτό παρότρυνε τα μέλη του να υπερψηφίσουν την αναθεωρημένη Συνθήκη (το "ναί" στο 2ο δημοψήφισμα πλειοψήφισε).

Τώρα, το ίδιο ιρλανδικό συνδικάτο υπογραμμίζει ότι το Δημοσιονομικό σύμφωνο είναι γερμανικής έμπνευσης, "γερμανικών χαρακτηριστικών", ενώ οι επιπτώσεις από την υπερψήφισή του θα συνοψιστούν στο ότι "οι εργαζόμενοι θα πληγούν".

"Η μονόδρομη λιτότητα, που εισάγει το σύμφωνο, δεν πρόκειται να έχει απόδοση", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ίδιου συνδικάτου, Τζακ ο' Κόνορ, μιλώντας στο Ρόιτερς.

Στο συνδικάτο αντιπροσωπεύεται ένας Ιρλανδός εργαζόμενος για κάθε 10.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών που μιλούν στο Ρόιτερς το SIPTU δεν μπορεί σε καμία περίπτωση στην τρέχουσα συγκυρία να προτρέψει ευθέως τους Ιρλανδούς να ρίξουν "όχι" στην κάλπη της 31ης Μαΐου, "επειδή η πλειοψηφία του 'όχι' θα διακυβεύσει την ίδια τη συνέχιση του εξελισσόμενου έως και το τέλος του 2013 δανειακού προγράμματος για το Δουβλίνο, με πιστωτή την "τρόικα (ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ)".

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη συμφωνηθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο να μπορεί να τεθεί σε ισχύ με τη σύμφωνη γνώμη "μόνον των 12 απ τα 17 μέλη της ευρωζώνης".

Keywords
Τυχαία Θέματα