Κόσοβο: Μέτρα ασφάλειας εν όψει εκλογών

Η διεθνής δύναμη στο Κόσοβο ανακοίνωσε σήμερα πως ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις βόρειες περιοχές, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω εκτραχηλισμό της ήδη τεταμένης κατάστασης ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη Σερβία στις 6 Μαΐου.

Η αποστολή της αστυνομικής δύναμης της ΕΕ (Eulex) «έχει ενισχύσει την παρουσία της στο βόρειο Κόσοβο εξαιτίας της ανόδου της έντασης αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», τονίζει η δύναμη στην ανακοίνωσή της.

Η

δύναμη του ΝΑΤΟ «ενίσχυσε επίσης τις δικές της περιπολίες», τονίζει η ίδια πηγή.

Πρόκειται για «προληπτικά» μέτρα, που λαμβάνονται ενόψει των επερχόμενων εκλογών στη Σερβία, οι οποίες ενδέχεται «να αναζωπυρώσουν καινούργιες εθνικές εντάσεις», τόνισε η ίδια πηγή της Eulex, μη επιθυμούσα να κατονομασθεί.

Οι Σέρβοι πλειοψηφούν στο βόρειο Κόσοβο και όπως το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία που διεκήρυξαν οι Αλβανοί του Κοσόβου το 2008. Όπως έχουν δηλώσει, θα συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας.

Το Βελιγράδι πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να διοργανώσει τοπικές εκλογές στις κοινότητες όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι εάν δεν είναι εξασφαλισμένη η προστασία του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Πρίστινα θεωρεί «απαράδεκτη» τη διοργάνωση σερβικών εκλογών στο έδαφος του Κοσόβου και προειδοποιεί πως θα προσφύγει «σε κάθε νομική δύναμη» για τις εμποδίσει.

Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το Βελιγράδι διατηρεί μία παράλληλη τοπική διοίκηση στις περιοχές όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο, ιδίως σε αυτές που γειτνιάζουν με τα σύνορά του, χρηματοδοτώντας δημοτικά συμβούλια, σχολεία και νοσοκομεία.

Η παρουσία των διεθνών δυνάμεων έχει πυκνώσει από χθες στις μεικτές ζώνες και στα περίχωρα της Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα-μία πόλη εθνικά διχασμένη-καθώς και στις μικρές κοινότητες με Αλβανούς κατοίκους στα βόρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα