Αντιπαράθεση στη βουλή για τα λιμάνια

Η αντιπαράθεση επί της τροπολογίας για τα σχέδια ανάπτυξης των λιμένων, κυριάρχησε στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την περικοπή των δημοσίων δαπανών. Η τύχη της τροπολογίας θα κριθεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση στην Ολομέλεια επεφύλασσε και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος

εκτίμησε πως η νομοθετική κάλυψη των σχεδίων ανάπτυξης της δεκαετίας 2002-2012, αποσκοπεί στο να γίνει η Βουλή «κολυμβήθρα του Σιλωάμ για παρανομίες και ρουσφέτια».

«Με μία μόνο «νομοτεχνική βελτίωση» του σχεδίου νόμου, παραχωρείται όλος ο 'Αγιος Κοσμάς. Πώς είναι δυνατόν να αποτελεί νομοτεχνική βελτίωση η παραχώρηση στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. και εν συνεχεία σε ιδιώτες - που φοβούμαι πολύ ότι τους ξέρετε - του συνόλου της λεγόμενης «ελληνικής Ριβιέρας», από το Σούνιο μέχρι το Κερατσίνι; Γιατί θα δούμε σε λίγο και τις εταιρείες από το Κατάρ και τους Έλληνες εφοπλιστές που έρχονται από πίσω και ποιοι είναι πίσω από τις εταιρείες του Κατάρ - και πιθανώς και κάποια συγγενικά πρόσωπα πολιτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Καμμένος.

«Η ένταση της κριτικής, είναι αντιστρόφως ανάλογη της ορθότητας» απάντησε ο υπουργός Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλης.

«Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να προσδώσει νομική βεβαιότητα σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων την περίοδο 2002-2012, οπότε πολλοί από μας ασκήσαμε διοίκηση - και ο κος Καμμένος ήταν και υπουργός στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».

Επί της ουσίας της τροπολογίας, ο κος Μουσουρούλης τόνισε πως οι άνω των 400 σελίδων αποφάσεις, αφορούν τεχνικές μελέτες που δεν θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα της Βουλής η αναλυτική εξέτασή τους. «Αν θέλει η Βουλή, ας έρχονται όλα τα master plan να τα συζητάμε. Αυτό όμως σημαίνει πως το υποβρύχιο της χώρας θα παραμείνει στον πάτο. Γιατί για να ξεφύγει απ' τον πάτο, θα πρέπει να πετάξει έξω σαβούρα, δηλαδή περιττές και χρονοβόρες διαδικασίες» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο κος Μουσουρούλης επεσήμανε πως η ανάπτυξη των λιμένων δεν μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ - και για τον λόγο αυτό ακριβώς είναι απαραίτητες οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ή οι παραχωρήσεις τμημάτων των λιμένων σε ιδιώτες. «Η χώρα έχει περί τις 900 λιμενικές υποδομές, που τελούν υπό την διαχείριση περίπου 80-90 φορέων. Αυτό το σύστημα είναι αδύνατον να διοικηθεί και πολύ περισσότερο να απορροφήσει δημόσιες επενδύσεις...» ανέφερε.

«Τα αναπτυξιακά σχέδια, εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης και της παράδοσης των λιμενικών υποδομών στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου» υποστήριξε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ό,τι περιέχει μέσα - φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες και όχι τις ανάγκες εξυπηρέτησης του λαού - να το αποσύρετε να συζητηθεί ολοκληρωμένα» ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Σωστά το εντοπίζει ο κος Καραθανασόπουλος, ότι αυτή είναι διεργασία: Να δώσουμε ασφάλεια δικαίου που θα δημιουργήσει ευκολία επενδυτική - για

Keywords
Τυχαία Θέματα