Αντιδράσεις για την Κυριακή

Σκληρές είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων εμπόρων κι επιχειρηματιών για το άνοιγμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Στην πλειοψηφία τους, κάνουν λόγο για σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκπορευόμενο από τις πολυεθνικές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι υπέρ των έξι Κυριακών, ενώ η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για «κερκόπορτα» για άνοιγμα τις Κυριακές για τις μεγάλες αλυσίδες
καταστημάτων. Οι εκπρόσωποι των αλυσίδων από την πλευρά τους, αν και αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις και για αθέμιτες πρακτικές σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό.

Σε αυτήν την άποψη συμφωνούν εργαζόμενοι και έμποροι,οι οποίοι βλέπουν σκοπιμότητα από τις εξαιρέσεις, όπως αυτές διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου, με σκοπό να κριθούν αντισυνταγματικές και έτσι να ανοίξουν και οι μεγάλες αλυσίδες  όλες τις Κυριακές τον χρόνο.

Ακόμη πάντως και οι πιο μετριοπαθείς έμποροι, αυτοί δηλαδή που βλέπουν και κάποια θετικά στις προωθούμενες αλλαγές, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το νομοσχέδιο. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι έχει πολλές «γκρίζες ζώνες» και πολλά κενά τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν
ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Μια από αυτές τις «γκρίζες ζώνες», αφορά στα καταστήματα κάτω από 250τ.μ. που λειτουργούν στα Malls ή στα εκπτωτικά χωριά, που δεν είναι shop in a shop, και στο εάν ή όχι θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές το χρόνο.

Στην κατηγορία των «γκρίζων ζωνών» εντάσσεται και η περίπτωση των καταστημάτων franchise.

Σύμφωνα με όσα προωθούνται το συγκεκριμένο μοντέλο καταστήματος από τη στιγμή που έχει την ταμπέλα μεγάλης αλυσίδας δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανοίγει όλες τις Κυριακές τον χρόνο. Εν τούτοις αρκετοί είναι εκείνοι οι μικρομεσαίοι έμποροι οι οποίοι έχουν επιλέξει να μπουν κάτω από μια γνωστή ομπρέλα προκειμένου να επιβιώσουν.  

Πάντως, ο διάλογος έχει ανοίξει για το θέμα, και γίνεται μεγάλη αναφορά στο τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να σας πω, πως σχεδόν σε όλη την Ευρώπη έχει υιοθετηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, στην πλειονότητα τους όμως αποφάσεις για το πότε θα ανοίγουν και με ποια κριτήρια, δίνονται είτε στους δημάρχους , είτε αν χαρακτηρίζονται ως τουριστικές περιοχές λειτουργούν ελεύθερα. Κανένας περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν υπάρχει σε Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Σουηδία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο επιμένει ότι πρόκειται για πρόταση του, είναι ανοιχτό για διάλογο με τους εμπόρους και οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις θα υπάρξουν μετά το τέλος της διαβούλευσης δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες.  

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή του στο να ανοίγουν τα καταστήματα και τις Κυριακές, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Ασχολούμαστε», είπε χαρακτηριστικ
Keywords
Τυχαία Θέματα