Αντιδρά η Κίνα στους ευρω-φόρους

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση κρασιά, μια ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς στους κινεζικούς φωτοβολταϊκούς συλλέκτες.

"Η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά της ΕΕ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.Η κίνηση καταδικάστηλε άμεσα από το Υπουργείο Εμπορίου της Γαλλίας. "Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την απόφαση αυτή. Θεωρούμε μη ενδεδειγμένο και κατακριτέο

τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό ", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Το Πεκίνο έχει ήδη απαντήσει με μέτρα εναντίον ευρωπαϊκών προϊόντων μετά την απόφαση της Ευρώπης για έρευνες και φόρους σε βάρος κινεζικών εταιρειών ή κινεζικών προϊόντων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα είχε προειδοποιήσει ότι οι "τιμωρητικοί" φόροι που ανακοίνωσε η ΕΕ "δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν μια φιλική αντίδραση από την πλευρά της Κίνας".

Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να "εκτροχιάσει" τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την επιβολή δασμών στους κινεζικούς φωτοβολταϊκούς συλλέκτες, παρά τους δισταγμούς πολλών χωρών της ΕΕ και τους φόβους για εμπορικά αντίποινα από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει από τις 6 Ιουνίου δασμούς κατά 11,8%, οι οποίοι θα αυξηθούν στο 47,6% δυο μήνες αργότερα εάν η Επιτροπή δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Γερμανική Αντίδραση

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ χαρακτήρισε σήμερα "σοβαρό λάθος" την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Ρέσλερ τόνισε ότι "η γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο και όχι την αντιπαράθεση".

Σύμφωνα με το γερμανό υπουργό, στόχος είναι "να εμποδίσουμε σε κάθε περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς πέρας του τομέα των φωτοβολταϊκών".

Υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει "να κάνει τα πάντα για να βρεθεί μια λύση μέσω συνομιλιών".

"Αυτοί που αντιτίθενται στην επιβολή τελωνειακών δασμών είχαν δυο χρόνια για να βρουν μια λύση στο πρόβλημα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ούλριχ Κέλμπερ στην ιστοσελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Ο Κέλμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι "έπρεπε να αντιδράσουν" στο "ντάμπινγκ" της Κίνας.

Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 10.000 επιχειρήσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, στις οποίες απασχολούνται συνολικά 120.000 άνθρωποι. Όμως, από αυτές μόνο 350 είναι παραγωγοί πάνελ, οι άλλες είναι περισσότερο εταιρείες μεταπώλησης ή εγκατάστασης που επωφελούνται από τα φθηνά κινεζικά πάνελ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα