Ο Χρ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, επικεφαλής από το ΠαΣοΚ της επιτροπής παρακολούθησης κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 21/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις διαρροές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον κατώτατο μισθό στο δημόσιο: "Δεν τους έχουμε εξουσιοδοτήσει εν λευκώ":

«Το κύριο θέμα είναι ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά μόνο του, χωρίς να έχει συζητήσει μαζί μας, αναλυτικά, το σχέδιο. Έγινε μια συνάντηση, πριν από ενάμισι
μήνα, στην οποία δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Μας είπε προφορικά κάποιες σκέψεις του...
Εκφράσαμε κι εμείς κάποιες σκέψεις, οι οποίες ήταν αντίθετες, βέβαια. Έμενε να το ξαναδούμε, να το συζητήσουμε οργανωμένα και έκτοτε δεν ξανασυζητήσαμε. Αντ' αυτού, βλέπω διαρροές. Δεν θα αντιδρούσαμε;».

Και πρόσθεσε: «Βλέπω μόνο μπαλώματα, διαρροές μάλιστα, που έχουν στην ουσία μπαλώματα δεξιά - αριστερά στις εφημερίδες και λογικό είναι να αναρωτιόμαστε δημοσίως και μεγαλοφώνως, αν αυτό αποτελεί μεταρρύθμιση, τι μεταρρύθμιση είναι αυτή και κατά πόσον η Νέα Δημοκρατία σέβεται τον κυβερνητικό εταίρο της. Και για να μην βάλω θέμα γενικότερα για τη Νέα Δημοκρατία -διότι θα την αδικήσω, επειδή δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα από άλλους υπουργούς-, ας πούμε το συγκεκριμένο υπουργείο».

Δημοσιογράφος: Στο συγκεκριμένο υπουργείο, υπάρχει σε θέση υφυπουργού στέλεχος του ΠαΣοΚ, η κ. Χριστοφιλοπούλου...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Το στέλεχος του ΠαΣοΚ ουδέποτε έχει συμφωνήσει με αυτό το σχέδιο».

Δημοσιογράφος: Άρα δεν είχατε ενημέρωση κατ' ουδένα τρόπο για αυτό...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Μας είχε πει η κ. Χριστοφιλοπούλου ότι συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά υπέθετα ότι -πέραν των σκέψεων του κ. Μητσοτάκη και των προετοιμασιών του-, κάποια στιγμή θα γινόταν μια συνάντηση -όπως είχαμε εξάλλου αλληλοδεσμευτεί-, προκειμένου να γίνει αυτή η κουβέντα. Και αντ' αυτού βλέπουμε διαρροές...
Συζητάμε όλες τις τομές, οι οποίες είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη και την προστασία του πολίτη, αλλά δεν τους έχουμε εξουσιοδοτήσει εν λευκώ. Δεν ξέρω αν έχει δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση. Γιατί μερικές φορές με ρωτούν οι δημοσιογράφοι, "μα καλά δεν πρέπει να γίνει κάτι;". Πρέπει. Αλλά να το κάνει μόνος του ο τάδε ή ο δείνα υπουργός; Δεν έχει κυβερνητικό εταίρο; Δεν θέλει να συζητήσει τουλάχιστον;».

* "Οι κκ Μητσοτάκης και Γεωργιάδης πρωτοστατούν να βάζουν ζητήματα επιθετικά εναντίον του ΠαΣοΚ":

Δημοσιογράφος: Οι τόνοι που χρησιμοποιούνται απέναντι στο ΠαΣοΚ από ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Πρωτοστατούν οι κκ Γεωργιάδης και Μητσοτάκης, αν έχετε προσέξει...».

Δημοσιογράφος: Δεν σας απασχολούν; Δεν δημιουργεί μια εντύπωση πολύ μεγάλης αντιπαλότητας, που κάθε άλλο σε κυβερνητικό εταίρο παραπέμπει;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Θα σας πω κάτι... ξεκούδουνο. Δικαίωμά τους είναι. Δεν μπορείς να τους αρνηθείς να ασκήσουν πολιτική κριτική. Στελέχη είναι, βουλευτές είναι, θα πουν το δικό τους. Αλλά εγώ διερωτώμαι, πόσο ωφελεί να σηκώνονται, πρωί-πρωί, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης και να βάζουν ζητήματα επιθετικά εναντίον του ΠαΣοΚ, πότε ο ένας, πότε ο άλλος. Εδώ και μερικές μέρες γίνεται αυτό. Τώρα, αν είναι να παίξουμε στην Β' Αθηνών για κανένα ψήφο, να το καταλάβω και, εν πάση περιπτώσει, να το ανεχθώ. Αλλά αν αυτό έχει να κάνει με νομοσχέδια, είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση, για να μην αντιδρούμε. Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να μας βρίζει για να μαζέψει καμία ψήφο στην παράταξή του, κομμάτια να γίνει. Το ξέρουμε. Δεν έχουμε ανάγκη και να απαντήσουμε μερικές φορές. Απαντάει και μόνος του και μπερδεύεται μόνος του. Δεν θυμάστε τι πόλωση δημιούργησε ο κ. Γεωργιάδης τελευταία; Αλλά αν αυτό γίνεται με νομοσχέδια, με συγχωρείτε, είμαστε συνυπεύθυνοι».

* Για το ασφαλιστικό:

«Δεν ξέρω αν θα επιμείνει το ΔΝΤ. Θα ήλπιζα, πραγματικά, να καταλάβουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να μην επιμείνουν, διότι εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε. Δηλαδή, δεν μπορεί να μου λέει η κυρία σύμβουλος του ΔΝΤ, ότι τα 300 ευρώ κατώτατης σύνταξης είναι πολλά ή ότι πρέπει να αλλάξουμε -για πολλοστή φορά- τα όρια ηλικίας. Με συγχωρείτε, πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Αν πάλι μιλήσουμε ορθολογικά -σε μια κοινωνία που έχει χιλιάδες προβλήματα και υποφέρει-, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα εφαρμόζεται ένας νέος νόμος για το ασφαλιστικό. Θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα και δεν θα είναι και ευχάριστα όλα αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν. Αφήστε να λειτουργήσουν, να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν».

* "Οι αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα, είναι λογικό":

«Δεν γίνονται μυστικά οι διαπραγματεύσεις, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Δεν είναι μυστική διπλωματία. Λες ότι εγώ ξεκινάω διαπραγματεύσεις για την έξοδο και οι αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα. Λογικό είναι. Αναμέναμε κάποιες πρώτες, νευρικές κινήσεις, αλλά ήταν πολύ περισσότερες. Προφανώς και με αυτή την πόλωση που παρατηρήθηκε με την αντιπολίτευση τελευταία, δημιουργήθηκε εικόνα αδιεξόδου ή σοβαρών προβλημάτων γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δημιουργήθηκε, δηλαδή, η εικόνα ενός πολιτικού συστήματος που αδυνατεί να συνεννοηθεί, πολώνεται, διχάζεται. Και μια σειρά δηλώσεων, άλλος θα σκίσει το μνημόνιο, άλλος θα σκίσει τους νόμους, άλλος δεν θα το σκίσει. Δεν δίνουν (σ.σ. αυτές οι δηλώσεις) την εικόνα μιας χώρας που εγγυάται πώς θα προχωρήσει στο μέλλον».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα